Atria doet mee aan ‘Ik verdien meer’

koetsen met paarden staat voor gebouw nationale tentoonstelling vrouwenarbeid

In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen. In een werkend leven telt het verschil op tot €300.000. Hoewel loondiscriminatie bij wet verboden is, komt het in de praktijk veelvuldig voor. Atria, Bureau Clara Wichmann, Emancipator, Feminists Against Ableism, FNV, Sophie van Gool, Stem op een Vrouw, S.P.E.A.K., Women’s March Nederland en WOMEN Inc. voeren vanaf vandaag actie voor gelijke beloning onder de vlag Ik Verdien Meer.

Loonkloof

De campagne van Ik Verdien Meer loopt tot Equal Pay Day, het moment in het jaar waarop vrouwen gratis beginnen te werken in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Dat is dit jaar in Nederland op 14 november 2022. Met Ik Verdien Meer willen bovenstaande organisaties het kabinet en werkgevers oproepen om:

  • ambitieuze, eerlijke plannen te maken om de loonkloof te dichten
  • loondiscriminatie tegen te gaan
  • om salarissen te verhogen in sectoren waarin veel vrouwen werken

De campagne pleit ook voor:

  • betere representatieve vertegenwoordiging in machtsposities
  • een eerlijkere verdeling van onbetaalde werk, zoals de zorg voor kinderen, mantelzorg en huishoudelijk werk

Samen in actie voor gelijke beloning

Atria maakte een historische tijdlijn waarin de geschiedenis van (on)gelijke beloning in Nederland in kaart wordt gebracht. De initiatiefnemers van Ik Verdien Meer vragen iedereen om het manifest, met een eisenlijst voor het kabinet en werkgevers, te delen en ondertekenen. Het manifest wordt 14 november 2022 aangeboden aan minister Van Gennip.

Lees ook:

Hoe verkleinen we de loonkloof: inspirerende voorbeelden uit het buitenland

Werk.en de Toekomst

De afgelopen vijf jaar zette Atria zich in voor het doorbreken van genderstereotypering in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Via de alliantie Werk.en.de Toekomst pleit Atria, samen met de andere deelnemende organisaties Emancipator, de Nederlandse Vrouwen Raad en VHTO, Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, voor het verbeteren van de mogelijkheden om werk, zorg en leren met elkaar te combineren.

Beeld: Foto van het exterieur van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid, fotograaf Anna Clasina Leijer, 1898, Collectie IAV-Atria.

Delen:

Gerelateerde artikelen