Adviezen voor jonge vrouwen

adviezen 3 jonge vrouwen aan het studeren

In interviews met 6 vrouwen werkzaam in de wetenschap is gevraagd naar hun adviezen om jonge vrouwen te stimuleren of aan te moedigen de wetenschap in te gaan.

De adviezen op een rij:

  • Volg je passie, dan wordt het ook leuker om ergens hard voor te werken (Fia van Heteren)
  • Als je de wetenschap interessant vindt, stop dan al je energie in het vak en in je eigen ontwikkeling en laat je niet afleiden. Ook moet je de goede mensen om je heen verzamelen: een sponsor en een mentor. (Sandra Groeneveld)
  • Wees proactief, zichtbaar en vier je successen (Hester Bijl)
  • Laat anderen uitleggen hoe de wetenschap en het verborgen gedeelte van de universiteit werkt. Zoek daarbij een rolmodel. Heel belangrijk is om jezelf te blijven. Haal de kracht uit jezelf, en zorg ervoor dat het leuk is en blijft. Ambitie is geen doel op zich! (Iris Wallenburg)

Welk advies zou Westerdijk geven aan jonge vrouwen om ze aan te moedigen te wetenschap in te gaan?

“Westerdijk zou haar strenge gezicht opzetten en zeggen dat de studie wel serieus genomen moet worden. Studeren doe je er niet zomaar bij. Ze was extreem streng tegen de vrouwelijke studenten. Je moet gaan studeren als je echt interesse hebt in het onderwerp, niet omdat je een bloemetje leuk vindt. Er zitten ook nare kanten aan studeren: je moet doorzetten want het is soms taai. Doe het als je hart er ligt en niet om een vent te vinden of omdat je moeder het graag wilt. Vrouwen moeten – nu nog steeds – een dubbele strijd leveren. Een vrouw moet niet alleen de wetenschap onder de knie krijgen, maar ook tegen vooroordelen opboksen. Ze moeten zich bewijzen tegenover de mannen.”
(Interview Patricia Faasse)

Lees ook: Vrouwen in de wetenschap: beleidsopties uiteengezet

Foto door Alexis Brown on Unsplash

Delen:

Gerelateerde artikelen