Zoeken op Aletta Jacobs en FAQ

wandplaat voor onderwijs met illustraties over het leven van Aletta Jacobs. Vervaardiger: Helena van der Wusten. Collectie IAV Atria a4432

Op de website van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis kun je zoeken binnen het archief van Aletta Jacobs.
Zoek je iets speciaals of wil je iets weten over tijdgenoten van Aletta Jacobs, of onderzoekers naar haar, dan kun je heel specifiek zoeken via de uitgebreid zoekfunctie.
Wil je zoektips of lees meer over de zoekmogelijkheden

Hieronder staan een paar leuke voorbeelden:

Zoeken op Aletta Jacobs in de collectie foto’s levert 73 foto’s op:
foto’s Aletta Jacobs in de collectie Atria

Of de inventaris van het archief van Aletta Jacobs raadplegen:
Aletta Jacobs Papers

Veelgestelde vragen over Aletta Jacobs – FAQ

Bij Atria krijgen we veel vragen met betrekking tot Aletta Jacobs. Hieronder hebben we alvast wat antwoorden op een rij gezet. Staat jouw vraag hier niet bij, mail dan naar ons en we helpen je graag verder.

  • Waarom is het zo belangrijk om kennis over Aletta Jacobs te delen?
    Wat vandaag de dag vanzelfsprekend lijkt, is door anderen voor ons met veel moeite en energie verworven. Nog maar enkele generaties terug had de vrouw geen recht om te kiezen, beschikte vrouwen nauwelijks over voorlichting over hun eigen lichaam en was het niet toegestaan om de universiteit te bezoeken.
  • Bestaan er nog feministes?
    Een feministe is iemand die zich bewust is van verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen, en die zich vervolgens daadwerkelijk inzet om de omstandigheden van vrouwen te verbeteren.
    Als je het zo bekijkt zou iedereen feminist moeten willen zijn. Zowel mannen als vrouwen. Meer over feminisme of ter inspiratie en ontwikkeling  kun je veel literatuur vinden bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Zo heeft Atria bijvoorbeeld literatuur over gemiddelde beloningsverschil tussen mannen en vrouwen, of over het relatief hoge aantal vrouwen dat naast werk ook onevenredig veel zorgtaken heeft. Atria heeft ook een grote databank van verenigingen en organisaties die als doel de verbetering van de positie van de vrouw hebben.
  • Waarom kozen haar ouders voor de naam ‘Aletta’?
    Het was een idee van haar moeder, Anna de Jongh, die elk van haar kinderen een passende naam wilde geven. Ze verwachtte dat alle kinderen een betekenisvolle positie in de maatschappij zouden verwerven en zei altijd: ‘Ik kon jullie immers evengoed een mooie naam geven‘. Die fraaie namen vond zij in romans. Aletta is een variant van Alette en dat is verwant met Adelheid. Een Germaanse naam met ongeveer de betekenis ‘(vrouw) van edele gestalte, aard’.
  • Zijn de prachtige hoeden van Aletta Jacobs nog ergens te koop?
    Helaas niet meer. Wel kun je in de wereld van de haute couture terecht om daar een vergelijkbare hoed te laten ontwerpen. De grandeur die Aletta-met-hoed uitstraalde, is evenwel nergens te koop.
  • Hoe kom ik meer over Aletta Jacobs te weten?
    Je kunt het archief van Aletta Jacobs online raadplegen, maar ook een bezoek brengen aan Atria (voorheen Aletta, daarvoor het IIAV) aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam (di t/m vrij).

Archief Aletta Jacobs online raadplegen
Bezoek Atria, kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis en emancipatie

  • Wat is het verband tussen Aletta Jacobs en Atria?
    In het huidige Atria is het voormalige Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis (voorheen het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging – IIAV) opgenomen en dit deel beschikte bij de oprichting in 1935 over het nagelaten archief van Aletta Jacobs. Een ander deel van de archieven ontving Atria van één van haar oprichtsters, Rosa Manus. Maar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog – in juli 1940 – haalde de Duitse Sicherheits Dienst het archief van het IAV leeg. Na de oorlog kwam slechts een klein gedeelte terug. In 1992 werd bekend dat een deel van het archief van Aletta Jacobs zich in een speciaal archief te Moskou bevond. Het duurde enige jaren, maar in 2003 konden we het archiefmateriaal weer verwelkomen.

Foto: wandplaat illustraties over het leven van Aletta Jacobs. Een van een serie in opdracht van het Ministerie van Onderwijs (Minister Pais) gemaakt door kunstenares Helena van der Wusten. Collectie IAV – Atria, identificatienummer: A4432

Delen:

Gerelateerde artikelen