De lessen van Aletta Jacobs

onderwijspakket shot uit kennisclip over aletta jacobs en gezondheid

Onderwijspakket met vier educatieclips en een bijbehorend lesprogramma over de veelzijdige strijd van Aletta Jacobs, feministe van het eerste uur. Elke clip heeft een eigen korte docentenhandleiding, werkblad en antwoordenvel. Voor gebruik in bovenbouw VMBO en HAVO/VWO. 

Onderwerpen van de lessen

Aletta Jacobs

Aletta Jacobs (1854-1929) was in Nederland op vele vlakken de eerste: de eerste vrouw in Nederland die een hbs bezocht, de eerste vrouw die afstudeerde aan een universiteit, de eerste vrouw die arts werd en de eerste vrouw die promoveerde.

Les over Aletta Jacobs en het vrouwenkiesrecht

In 2019 is het 100 jaar geleden dat de Tweede Kamer instemde met de invoering van het vrouwenkiesrecht. Tot 1917 mocht enkel een deel (65%) van de mannelijke Nederlandse bevolking stemmen. Vrouwen mochten helemaal niet stemmen. Aletta Jacobs is vooral bekend vanwege haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. In haar tijd was het onmogelijk voor een vrouw om te stemmen of zelf de politiek in te gaan, dat vond men een ‘mannending’.
Download hier het lesprogramma Alette Jacobs en het vrouwenkiesrecht

Afbeeldingen, objecten en documenten

Het archief van Aletta Jacobs dat te zien is in de clips en het lesmateriaal is erkend als UNESCO-erfgoed en opgenomen in UNESCO Memory of the World. Haar archief bevindt zich bij Atria en is van uitzonderlijke waarde. Het archief laat via afbeeldingen, objecten en documenten de Nederlandse en internationale strijd voor vrouwenrechten zien.

Les over Aletta Jacobs en het onderwijs

Aletta Jacobs ging op 20 april 1871 medicijnen studeren. Ze werd de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie succesvol afrondde. In 1879 promoveerde zij tot doctor in de medicijnen. Na haar opleiding en promotie vestigde Aletta zich als huisarts aan de Herengracht in Amsterdam.
Download hier het lesprogramma Alette Jacobs en het onderwijs

Les over Aletta Jacobs en het pessarium

Op 3 april 1878 kreeg Nederland de eerste vrouwelijke arts: Aletta Jacobs had, zo jubelde haar vader in een gedicht, ‘de hoogste trap als vrouw bestegen’. Aletta kon hoger, vond ze zelf. Op 8 maart 1879 promoveerde zij tot doctor in de medicijnen. Hierna vestigde Aletta Jacobs zich als huisarts in Amsterdam. Ze specialiseerde zich onder andere in voorbehoedsmiddelen.
Download hier het lesprogramma Alette Jacobs en de gezondheidszorg

Les over Aletta Jacobs en de wereld

Aletta Jacobs reisde in 1911 en 1912 over de hele wereld, om ook buiten Europa de strijd om het vrouwenkiesrecht te stimuleren. In haar beroemde reisbrieven reageerde zij vanuit een koloniaal perspectief. Enkele jaren na haar thuiskomst brak de Eerste Wereldoorlog uit. In 1915 organiseerde Aletta Jacobs samen met collega feministen een groot internationaal ‘Vrouwencongres’ in Den Haag. 1.100 vrouwen uit 12 verschillende landen kwamen in het neutrale Nederland bijeen om over vrede te spreken.
Download hier het lesprogramma Alette Jacobs en de wereld

Dit lesprogramma wordt je aangeboden door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis en F-site, educatieplatform over vrouwen uit de geschiedenis.
Het onderwijspakket is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Delen:

Gerelateerde artikelen