Wij Vrouwen Eisen – video serie

wij vrouwen eisen video

Welke strijd hebben vrouwen in Nederland geleverd voor zelfbeschikking en goede toegang tot abortus?
De actiegroep Wij Vrouwen Eisen kwam voort uit de abortusgroep van Dolle Mina. In 1974 organiseerde de groep een grote demonstratie met drie eisen:

  • abortus uit het wetboek van strafrecht
  • abortus in het ziekenfondspakket
  • de vrouw beslist

Na die demonstratie volgden vele jaren van actie voor vrije abortus, voorlichting en lobby.

In 2020 lanceren leden van Wij Vrouwen Eisen samen met Atria vijf gefilmde interviews over de abortusstrijd van het actiecomité. De films zijn een aanvulling op het archief van Wij Vrouwen Eisen dat bij Atria te raadplegen is.

Het onstaan van Wij Vrouwen Eisen

Welke strijd hebben vrouwen in Nederland geleverd voor zelfbeschikking en goede toegang tot abortus?
In dit interview belichten Ida van Zij en Hilda Passchier hoe zij bij de actiegroep Wij Vrouwen Eisen betrokken raakten.

Structuur: Onafhankelijke vrouwen en organisaties

Hoe organiseerden de vrouwen van de actiegroep Wij Vrouwen Eisen draagvlak? In dit interview blikken Ans Bakker, Lia Gorter en Susan Legêne terug. Sinds 1974 zet Wij Vrouwen Eisen zich in voor drie eisen: ‘abortus uit het wetboek van strafrecht’, ‘abortus in het ziekenfondspakket’ en ‘de vrouw beslist’.

Draagvlak en acties

Daan, Alda Pellemans en Els Veenis van de actiegroep Wij Vrouwen Eisen vertellen hoe vrouwen vanuit plaatselijke comités in het hele land actie voerden.

De internationale abortusstrijd

Hoe zetten de vrouwen van de actiegroep Wij Vrouwen Eisen zich in voor solidariteit met abortusacties in andere landen? Myra ter Meulen en Beatrijs Stemerding vertellen over de betrokkenheid van Wij Vrouwen Eisen bij de internationale abortusstrijd.

Na het aannemen van de wet in 1981

Waarom is Wij Vrouwen Eisen tegen de ‘wet afbreking zwangerschap’ die in 1981 met de kleinst mogelijke meerderheid is aangenomen? Wat gebeurde er daarna? In dit interview vertellen Leontine Bijleveld en Ite van Dijk over de nadelen van de wet, vervolgacties en het initiatief van Women on Waves.

Research: Wij Vrouwen Eisen en Dineke Stam.
Camera en montage: PP Producties.
Gespreksleiding: Carine van Santen.

Delen:

Gerelateerde artikelen