Aletta’s reis: elke zondag op NPO2

hoofdbestuur vereeniging voor vrouwenkiesrecht op grote vrouwenkiesrechtdemonstratie in amsterdam op 18 juni 1916

Honderd jaar geleden, op 9 mei 1919, werd in Nederland het wetsvoorstel Vrouwenkiesrecht in de Tweede Kamer aangenomen. Aletta Jacobs had hier jarenlang in Nederland, maar ook in het buitenland, voor gestreden.

Naar aanleiding van het 100 jaar Vrouwenkiesrecht brengt NPO 2 vanaf 12 mei t/m 9 juni 2019 elke zondag rond 21.15 Aletta’s reis in beeld. In deze vijfdelige historische reisserie gaat journaliste Step Vaessen op zoek naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Aletta in 1911 en 1912 maakte. Ter voorbereiding van de serie zijn de researchers in de archieven bij Atria gedoken. Lees hier meer over het F-stuk van researcher Djoeke Veeninga

Aletta’s reis kun je nog bekijken op NPOStart

Aletta’s reis met Step Vaessen

Step Vaessen reist door vijf landen die ook Aletta Jacobs bezocht en gaat op zoek naar de Aletta’s van nu.

12 mei: : Indonesië – seksuele vrijheid

Aletta vocht in haar tijd voor seksuele zelfbeschikking. De houding ten opzichte van prostitutie is volgens haar het toppunt van hypocriete dubbele moraal. Mannen gaan hun gang, maar op de vrouwen wordt neergekeken. Vaessen gaat op zoek naar de seksuele moraal in Indonesië.

19 mei: Israël – religie & huwelijk

Israël is het enige democratische land ter wereld zonder het bestaan van een burgerlijk huwelijk. Dit betekent voor vrouwen dat ze niet kunnen scheiden zonder toestemming van hun man. In Aletta’s tijd moeten vrouwen een gelofte van gehoorzaamheid afgeven aan hun toekomstige echtgenoot. Aletta is hier fel tegen.
Step Vaessen ontmoet in Israël vrouwen die zich inzetten om het religieuze huwelijk af te schaffen.

26 mei: Zuid-Afrika – politieke macht

In Zuid-Afrika gaat Step Vaessen op zoek naar vrouwen die hun politieke stem laten horen. In 1911 was Aletta Jacobs in Zuid-Afrika om op te komen voor het kiesrecht van vrouwen. Wat betreft de politieke participatie in Zuid-Afrika gaat het voor de wind, maar het land kampt met een van de hoogste verkrachtingscijfers ter wereld.

2 juni: China – onderwijs & onafhankelijkheid

In China ontmoet Step Vaessen vrouwen die strijden voor beter onderwijs. Aletta Jacobs weet als geen ander hoe het is om te willen studeren, maar de deuren gesloten te zien. Officieel zijn er gelijke onderwijs kansen voor iedereen, maar de kloof tussen de kansen op het plattteland en de stad wordt steeds groter.

9 juni: Nederland – het vrouwenlichaam

Step Vaessen gaat in Nederland op zoek naar vrouwen die net als Aletta jacobs in haar tijd aandacht vragen voor het vrouwenlijf. Als het om onderzoek gaat is vaak nog steeds het mannenlichaam de norm.

Aletta’s reis kun je nog bekijken op NPOStart

Lees ook:

De koloniale stem van Aletta Jacobs

Delen:

Gerelateerde artikelen