Ingrid Doorten

Dr. Ingrid Doorten is senior onderzoeker en beleidsadviseur bij Atria. Voor het onderzoek Binnenlandse Afstand en Adoptie, waar ze momenteel projectleider van is, verzamelt ze de levensgeschiedenissen van mensen die tussen 1956 en 1984 te maken hebben gehad met afstand en adoptie in Nederland. Daarnaast werkt zij aan het project Economische Veerkracht van Vrouwen. Eerder was zij projectleider van het project Werk.en.de Toekomst.   

Ingrid studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2008 promoveerde zij aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar de taakverdeling in Nederlandse huishoudens. Het thema gendergelijkheid heeft al heel lang haar interesse. Tijdens de studie sociologie deed zij de specialisatie Onderwijs en Familie en schreef ze een scriptie over de invloed van de opvoeding op de taakverdeling in het huishouden van dochters en zonen. Zich inzetten voor de emancipatie van vrouwen én mannen was vervolgens de motivatie voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht over diezelfde taakverdeling, resulterend in een proefschrift: The division of unpaid work in the household. A stubborn pattern? (2008). 

Vanaf 2005 werkte zij als (senior) beleidsadviseur voor de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en beide rechtsvoorgangers RMO en RVZ. De RVS is een strategische adviesraad voor regering en parlement op het gebied van gezondheidsvraagstukken en maatschappelijke vraagstukken.  

Thematische expertise

Gendergelijkheid, arbeid-zorgverdeling, de loonkloof, deeltijdwerk, verlofregelingen, mantelzorg, zorgsector. 

Methodische expertise

Wetenschappelijk onderzoek, grootschalig survey-onderzoek, kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden, beleidsonderzoek, evaluatieonderzoek. 

Publicaties

Doorten, I. (2008). The division of unpaid work in the household. A stubborn pattern? Utrecht, ICS-dissertatie. 

Doorne-Huiskes, A. van & Doorten, I. (2011). The complexity of parenthood in modern societies. In: Beets, G., Schippers, J. & Te Velde, E. (eds.). The future of motherhood in western societies. Late fertility and its consequences. Dordrecht, Heidelberg, London, New York, Springer, 107-124. 

Doorten, I. & Bucx, F. (2011). Steun voor ouders bij de opvoeding: de rol van sociale netwerken, instanties en de buurt. In: Gezinsrapport 2011. Een portret van het gezinsleven in Nederland. Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau. 

Jurriaan Omlo, Sylvia Holla, Anne Wester, Willemijn Krebbekx, Franca Hehenkamp & Ingrid Doorten (2021). Vaders zorgen meer, moeders blijven managen. Rolpatronen tijdens de coronacrisis. Amsterdam, Bureau Omlo & Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Ingrid Doorten & Franca Hehenkamp (2021). Factsheet Rolpatronen tijdens de coronacrisis. Amsterdam, Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Paula Thijs, Mickey Steijaert, Djoeke Ardon, Franca Hehenkamp & Ingrid Doorten (2022). Vrij om te kiezen? Genderstereotypen en de levensloop. Amsterdam, Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Paula Thijs, Mickey Steijaert, Djoeke Ardon, Franca Hehenkamp & Ingrid Doorten (2022). Factsheet Genderstereotypen en werken, zorgen en leren. Amsterdam, Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

 

portret van ingrid in de bibliotheek van atria

Relevante publicaties en nieuws