Opening tentoonstelling De straat op!

opening van de tentoonstelling de straat met renee romkens wethouder groot wassing en minister van engelshoven

Op 27 september 2019 was de feestelijke opening van de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam).

Bekijk hier de interactieve PDF van de tentoonstelling

Wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering van Amsterdam Rutger Groot Wassink en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven openden de tentoonstelling.

borden op tentoonstelling de straat op fotograaf jaap beyleveld

Een historische datum

Op 27 september 1919 vierden de strijdsters voor het vrouwenkiesrecht hun overwinning in het Concertgebouw in Amsterdam. 100 jaar later opent Atria de schatkamer van zijn archief met de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme. Aan de hand van historisch erfgoed blikken feministische activisten van nu in de expositie terug op de activisten van toen.

twee jonge meiden bekijken een vitrine op tentoonstelling de straat op van atria en oba

Afscheid Renée Römkens

Bij deze gelegenheid nam Renée Römkens, na ruim 7 jaar, tevens afscheid als directeur-bestuurder van Atria. In het openingsprogramma o.l.v. moderator Hasna el Maroudi hield zij de lezing Vrouwenrechten als kanarie in de kolenmijn.

speech renee romkens bij opening tentoonstelling de straat op

Abram de Swaan (emeritus-hoogleraar sociologie UvA) sprak vervolgens over Een eeuw emancipatie: #HeToo?

speech door abram de swaan op opening tentoonstelling de straat op

Het programma eindigde met een paneldiscussie met Sadika Arab (vrijwilliger Women’s March NL en S.P.E.A.K), Devika Partiman (initiatiefnemer Stem op een Vrouw), Liza Mügge (Universitair Hoofddocent politicologie, UvA) en Hedy d’Ancona.

Bekijk hieronder het hele openingsprogramma.

Delen:

Gerelateerde artikelen