Van Victoria Woodhull tot Hillary Clinton: vrouwelijke presidentskandidaten in de VS

in het nieuws Van Victoria Woodhull tot Hillary Clinton: vrouwelijke presidentskandidaten in de VS

Zaterdag 24 oktober 2020 demonstreerden duizenden vrouwen in de VS om vrouwen op te roepen zich tegen Trump en de Republikeinen te keren. Het ligt in de macht van vrouwen om het presidentschap te beëindigen, zei organisator Rachel O’Leary Carmona: “His presidency began with women marching and now it’s going to end with women voting.” The Guardian schreef ook een artikel over de documentaire Not Done: Women Remaking America. Deze documentaire geeft een beeld aan de Amerikaanse vrouwenbewegingen in de afgelopen vier jaar.

“From the cauldron of the Women’s March, Not Done cascades through the headline flurries and quieter, backstage wiring behind some of the biggest feminist inflection points of the past four years: the #MeToo movement, and the waterfall of sexual harassment and assault stories shared on social media; the Ford/Kavanaugh hearings in 2018; the marches for Breonna Taylor and black trans lives this summer.”

De verkiezingen in de Verenigde Staten 2020 zijn inmiddels in volle gang. Twee oude witte mannen staan tegenover elkaar in de strijd om het presidentschap. De Verenigde Staten hebben nooit een vrouwelijke president of vicepresident gehad. Wel hebben in het verleden diverse vrouwen zich kandidaat gesteld voor deze posities. De naam van Hillary Clinton is uiteraard bekend, maar andere vrouwen zijn soms in de vergetelheid geraakt. Er zijn 3 belangrijke kandidaten geweest voor het vice-presidentschap: in 1984 was dat voor de Democratische partij Geraldine Ferraro, in 2008 voor de Republikeinse partij Sarah Palin en dit jaar Kamala Harris als running mate van Joe Biden.

Victoria Woodhull

Er zijn in de geschiedenis van de VS meer vrouwelijke presidentskandidaten geweest. Victoria Woodhull was een Amerikaanse activiste en politicus en stelde zich in 1872 al kandidaat voor het presidentschap. Ondanks dat vrouwen in 1872 nog niet mochten stemmen in de VS, mochten ze zich wel verkiesbaar stellen. Woodhull zette zich in voor vrouwenkiesrecht en gelijke behandeling, en was voorstander van de vrije liefde. Trouwen, scheiden en kinderen krijgen moest volgens haar zonder bemoeienis van de overheid kunnen plaatsvinden. In haar verkiezingsprogramma pleitte ze ook voor o.a. een achturige werkdag en progressieve belastingen.

Margaret Chase Smith

Margaret Chase Smith werd in 1940 gekozen in het Congres en wist vervolgens nog 4 keer herkozen te worden met minimaal 60% van de stemmen. Tijdens haar periode als afgevaardigde hield ze zich vooral bezig met de nationale veiligheid en defensie. Chase Smith was medeverantwoordelijk voor de oprichting van WAVES, de vrouwelijke nationale reserve van het leger. In 1950 kreeg ze een post als luitenant-kolonel in de Air Force Reserve Command waar ze tot 1958 deel van uitmaakte. Nog een paar jaar later, namelijk in 1964 maakte Chase Smith bekend dat ze zich verkiesbaar stelde voor het presidentschap. Echter verloor ze bijna elke voorronde van de verkiezingen.

Beeld: Margaret Chase Smith (1897-1995), eerste vrouwelijke senator van de Verenigde Staten. © Onbekende fotograaf. Collectie IAV-Atria.

 

Shirley Chisholm

Shirley Chisholm was het eerste vrouwelijke federale parlementslid van Afro-Amerikaanse herkomst in de Verenigde Staten. Van 1969 tot 1982 vertegenwoordigde ze Brooklyn als Democrate in het Huis van Afgevaardigden. Chisholm kwam op voor de burgerrechten voor zwarten, armen en vrouwen en de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Ze bekritiseerde het politiek-juridische systeem en was voor meer controle op wapenbezit.  Atria heeft verschillende publicaties over Chisholm in de collectie zoals ‘Catalyst for change’, ‘Unbought and unbossed’ en ‘Shirley Chisholm: a biography’.

100 jaar vrouwenkiesrecht

Atria’s tentoonstelling De Straat Op: 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme in de OBA in 2019 maakte een verband tussen de vrouwenkiesrechtbeweging toen en de feministische beweging nu. Zo werd een grote demonstratie voor vrouwenkiesrecht in 1916 vergeleken met de Women’s Marches in 2017. De volledige tentoonstelling is nu ook digitaal beschikbaar!

Meer publicaties

In de collectie van Atria is veel te vinden over vrouwelijke presidentskandidaten en vrouwen in de Amerikaanse politiek. Meer weten? Kijk o.a. naar deze titels:

Beeld: Voor het eerst naar de stembus voor tweede kamerverkiezingen, Den Haag 5 juli 1922. In het midden Aletta Jacobs (met bloemen), links Jeannette Broese van Groenou-Wieseman en rechts Miel Coops-Broese van Groenou. © Onbekende fotograaf, 1922. Collectie IAV-Atria

Delen:

Gerelateerde artikelen