Atria’s archiefstukken in tentoonstelling Godinnen van de art nouveau

collectie Atria’s archiefstukken in tentoonstelling Godinnen van de art nouveau

Voor de tentoonstelling Godinnen van de art nouveau in het Allard Pierson heeft Atria enkele bijzondere affiches en sieraden uit de collectie uitgeleend. Bijvoorbeeld deze metalen hanger gemaakt naar aanleiding van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid in 1898.

De organisatie van de vrouwenkiesrechtstrijd aan het begin van de 20e eeuw viel samen met de kunststroming art nouveau. Vrouwen die streden voor hun burgerrechten kozen veelal bij het vormgeven van hun propaganda stijlvormen van de art nouveau.

In de tentoonstelling Godinnen van de art nouveau wordt de fascinatie voor vrouwelijk schoon onder de loep genomen en geplaatst in de context van maatschappelijke ontwikkelingen. Wat vooral opvalt is dat de vrouwen met hun weelderige haarlokken en transparante gewaden niet alleen het uiterlijk hadden van een godin, maar ook als godin dienden. Bijna altijd stonden ze voor iets dat groter was dan zijzelf en gaven ze ontwerpen een symbolische betekenis.

Wat is er te zien?

Op de tentoonstelling kun je de volgende objecten uit de collectie IAV-Atria in het echt bewonderen.

broche international woman suffrage alliance met motto Jus Suffragii Broche van de International Woman Suffrage Alliance (Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht) met het motto: ‘Jus Suffragii’

metalen hanger gemaakt naar aanleiding van de nationale tentoonstelling van vrouwenarbeid 1898 Metalen hanger gemaakt naar aanleiding van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid, die in 1898 werd gehouden.

speld ter herinnering aan nationale tentoonstelling vrouwenarbeid 1898 Speld gemaakt naar aanleiding van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid

speld met tekst 'bloemenvak' en inscriptie 'NTVVA'

Speld met tekst ‘bloemenvak’ en inscriptie ‘NTVVA’ op een zilveren klaverblad. Op de achterzijde staat ‘1898’. Gemaakt naar aanleiding van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid.

affiche van vereeniging voor vrouwenkiesrecht met tekst laat mij binnen ik breng nieuw licht

Affiche  van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht met de tekst: “Laat mij binnen, ik breng nieuw licht”

affiche nationale tentoonstelling vrouwenarbeid

Affiche voor de ‘Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid’, 1898
Van 9 juli tot 21 september 1898 vond in Den Haag de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid plaats, een belangrijk moment in de ‘eerste feministische golf’. Voor een reclameaffiche schreef de organisatie een prijsvraag uit. Suze Fokker won deze met haar ontwerp waarin de bijenkorf nijverheid en arbeid symboliseert

Tentoonstelling over de internationale art nouveau

In Godinnen van de art nouveau presenteert het Allard Pierson een groot aantal boekbanden, boekillustraties, affiches en feministische literatuur uit de eigen collecties. En uit de collecties afkomstig van het Theater Instituut Nederland die het Allard Pierson beheert. Het overzicht is verrijkt met bruiklenen uit talloze Nederlandse musea en particuliere collecties.
T/m 24 oktober 2021 kun je de tentoonstelling Godinnen van de Art Nouveau in het Allard Pierson bezoeken.

Lees ook:

Delen:

Gerelateerde artikelen