Nederlandse Kamerleden ontvangen Blije Doos

nieuws Nederlandse Kamerleden ontvangen Blije Doos

Blije Doos

In de Tweede Kamer werden de woordvoerders Emancipatie, Onderwijs en Zorg vandaag, 9 mei, verrast met een zgn. Blije Doos. Hiermee vragen maatschappelijke organisaties aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Een ‘’Blije Doos’’ is ook een doos met artikelen die aanstaande ouders ontvangen. Ook alle nieuwe Kamerleden zijn nu in afwachting van een aanstaand kabinet en daarom is de doos op z’n plaats.

Aandacht voor seksualiteit in Nederland

In de nationale Blije Doos voor de woordvoerders Emancipatie, Onderwijs en Zorg, zit onder andere een doosje van de hiv-preventiepil PrEP, een koelkastmagneet die aandacht vraagt voor seksuele diversiteit en een pin van de Sustainable Development Goals (SDG’s) om te wijzen op het belang van vrouwenrechten. De organisaties Atria, Movisie, Soa Aids Nederland, Sekshag, NVVS, Fiom, GGD GHOR en Rutgers vragen aandacht voor onder andere seksuele diversiteit, het belang van seksuele vorming, het voorkomen van abortus, seksueel geweld, intimiteit en seksualiteit bij ouderen en de betaalbaarheid van PrEP.

Kennismaking seksuele gezondheid en rechten

Naast de nationale doos is er ook een internationale Blije Doos overhandigd aan de woordvoerders voor ontwikkelingssamenwerking. Op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en aidsbestrijding is Nederland wereldwijd voortrekker en moet dat blijven. In deze Blije Doos zitten items die verwijzen naar urgente thema’s op dit gebied. Aidsfonds, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, dance4life, Hivos, Plan Nederland, Rutgers, RNW Media, Simavi en Wemos vragen hiermee Kamerleden van de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich voor deze thema’s in te blijven zetten.

Delen:

Gerelateerde artikelen