Atria steunt initiatief om abortuspil uit Wetboek van Strafrecht te halen

nieuws Atria steunt initiatief om abortuspil uit Wetboek van Strafrecht te halen

Onlangs kwam de abortuspil in het nieuws toen een wetsvoorstel voor de mogelijkheid van een overtijdbehandeling bij de huisarts van de baan werd geschoven. Dit is niet erg, want met het wetsvoorstel zou de abortuspil nog steeds strafbaar zijn. De problemen rondom de toegang tot een overtijdbehandeling bij de huisarts zouden zonder de strafbaarheid van de abortuspil nooit zijn ontstaan.

Abortuspil niet langer strafbaar

Samen met een consortium van feministische organisaties en belangengroepen steunt Atria het initiatief van Women on Waves, Women on Web, Clara Wichmann Fonds en The Feminist Club Amsterdam dat ervoor pleit de abortuspil niet langer strafbaar te stellen onder Artikel 296 van het Wetboek van Strafrecht. In de komende periode zullen hiervoor zowel een petitie als acties ondernomen worden, om een koerswijziging in wetgeving en beleid te maken. De abortuspil in het Wetboek van Strafrecht staat een humane abortusbehandeling met goede en vertrouwde begeleiding in de weg. Mensen met een ongewenste zwangerschap naar anonieme klinieken met enorme wachtrijen sturen, maakt het stopzetten van een zwangerschap ontoegankelijk en onnodig emotioneel belastend. Bovendien kan het voorschrijven van de abortuspil bij de huisarts een zuigcurettage op een later tijdstip voorkomen. Vooral kwetsbare groepen die de huisarts als vertrouwenspersoon hebben, zijn het slachtoffer van de doorverwijzingen naar grote, anonieme klinieken.

Petitie

Atria steunt de gedachte dat zwangere mensen, vrouw, queer of anders, niet tegen zichzelf in bescherming hoeven te worden genomen, en dat zij uitstekend in staat zijn een weloverwogen beslissing over hun eigen lichaam en leven te nemen. De regering zou zwangere mensen een zo groot mogelijke vrijheid dienen te bieden in de keuze voor de hulpverlener en methode voor de afbreking van een zwangerschap.
Onderteken hier de petitie

Dit initiatief wordt ook gesteund door:

WOMEN Inc.
Rutgers – Kenniscentrum op het gebied van seksualiteit
Emancipator
WO=MEN
World of Womens March
Friends of the Earth International
Platform Zijn
We Reclaim Our Pride

Demonstratie The Feminist Club Amsterdam – 19 november 2017

Meer lezen over abortus?

Delen:

Gerelateerde artikelen