Dola de Jong – biografie

biografie rode boekenkasten in bibliotheek atria

Dola de Jong was danseres en schrijfster en de dochter van joodse ouders.

Wie: Dola de Jong
Geboortedatum: 10 oktober 1910
Geboorteplaats: Arnhem, Nederland
Sterfdatum: 19 november 2003
Plaats van overlijden: Los Angeles, Verenigde Staten
Alternatieve naam: Dorothea Rosalie de Jong

Het leven van Dola de Jong

Ze wilde danseres worden en trok daarom op achtienjarige leeftijd naar Amsterdam, waar ze ging studeren bij Yvonne Georgi. Ze begon ook met het schrijven van verhaaltjes. Contact met uit Duitsland gevluchte joden bracht haar ertoe in april 1940 te emigreren. Via Tanger kwam ze in Amerika terecht.

Dola de Jong schreef 22 boeken. In 1947 verscheen de oorlogsroman ‘En de akker is de wereld‘, die de Prijs van de Stad Amsterdam zou krijgen. Haar meest controversiële roman is ‘De thuiswacht‘, over de verhouding tussen twee meisjes, Bea en Erica. Het verhaal speelt zich net voor en tijdens de Duitse inval af. Het is een ingehouden beschrijving van een ambivalente aantrekkingskracht tussen twee meisjes, die zich afspeelt op het grensgebied van vriendschap, bezorgdheid, neurotische afhankelijkheid en erotiek. De roman werd in Nederland lovend besproken.

Bronvermelding: – Onhoudbare afstand: het ongeschreven oeuvre van Dola de Jong / Marleen Slob, in : Lust & Gratie 13 (1996)
Website: Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren – Dola de Jong

Publicaties van Dola de Jong:

  • De thuiswacht (1952)
  • En de akker is de wereld (1946)
  • The whirling of time (Het boek werd in de Verenigde Staten verfilmd)

Literatuur over:
– Onhoudbare afstand: het ongeschreven oeuvre van Dola de Jong / Marleen Slob, in : Lust & Gratie 13 (1996)
– Dola de Jong’s verscheurde gevoelens over Holland : ‘De Holocaust belet mij het schrijven’ / Corine Spoor, in : De Tijd 16 (1990)
– ‘Een volledige verhouding is in dit ondermaanse uitgesloten’ / Bernadette de Wit : in: M. Prinssen en L. Vermij ed., Schrijfsters in de jaren vijftig. (1991)

Delen:

Gerelateerde artikelen