Lizzy van Dorp in een ‘Jappenkamp’

parel uit de collectie Lizzy van Dorp in een ‘Jappenkamp’

Onderstaand bijzondere boekje kreeg Lizzy van Dorp (1872-1945) voor haar 72e verjaardag in 1944 van medebewoonsters van het kamp Tjihapit II in Bandoeng op West-Java. Het is een verzameling van recepten uit de Indische keuken die zij zelf met eigen recepten op losse vellen aanvulde. Lizzy van Dorp heeft haar laatste levensperiode in het voormalige Nederlands-Indië nauwkeurig bijgehouden in dagboekaantekeningen. Uit het kampreceptenboek werd nooit gekookt omdat de ingrediënten in de Japanse kampen helemaal niet beschikbaar waren.

Lizzy van Dorp’s kampreceptenboek

Het archief van Lizzy van Dorp

Nadat Lizzy’s nicht was overleden ruimde de familie het huis op. Het archief van Lizzy van Dorp lag daar op zolder en was zeer goed en compleet bewaard gebleven: brieven van vrienden, haar huishoudster, familie, vakgenoten, haar dagboeken, administratie, krantenknipsels en vele teksten over politiek, economie, liberalisme en feminisme. Tussen 1998 en 2001 werd ruim negen meter archiefmateriaal van haar overgebracht.

Opvallend object is bovenstaande tas. Die had ze bij zich toen zij overleed in het kamp Banjoebiroe 10 op Java op 6 september 1945.

Bron: Archief E.C. van Dorp inv.nr. 445 en 447

Delen:

Gerelateerde artikelen