Lore Goovaerts wint Johanna Naberprijs

Lore Goovaerts wint Johanna Naberprijs

Studente Lore Goovaerts is de winnares van de Johanna Naberprijs 2017, met haar scriptie Het glazen plafond doorbroken? De eerste generatie vrouwelijke hoogleraren aan de UGent, een oral history project. De Johanna Naberprijs is uitgereikt door Atria en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG). Goovaerts wint hiermee een bedrag van 500 euro en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Juryrapport

In Goovaerts scriptie staan de levensverhalen centraal van vrouwen die er in de tweede helft van de twintigste eeuw in slaagden om door te dringen tot de hoogste wetenschappelijke rangen aan de universiteit van Gent. Dat maakt haar scriptie zowel maatschappelijk als wetenschappelijk zeer relevant. Maatschappelijk relevant, want tot op de dag van vandaag is een dergelijk succes voor veel te weinig vrouwen weggelegd en moet er nog steeds druk worden uitgeoefend op de Nederlandse en Belgische universiteitsbestuurders om vrouwen dezelfde carrièrekansen te bieden als mannen. Wetenschappelijk relevant, want naast het statistisch materiaal waarmee beleidsnota’s vaak worden ondersteund weten we eigenlijk maar heel weinig over hoe vrouwen zelf het wel en wee van hun loopbaan hebben beleefd. Lore Goovaerts heeft een methodologisch en inhoudelijk uitmuntend werkstuk geleverd. Het doet de historische levenservaring van succesvolle vrouwelijk wetenschappers recht en scherpt bovendien ons aller zicht op iets wat toch eindelijk eens echt geschiedenis zou moeten worden: het glazen plafond in de universiteit.

Johanna Naberprijs

De jaarlijkse Johanna Naberprijs voor Nederlandstalige afstudeerscripties op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis is dit jaar voor de veertiende maal uitgereikt. Het doel van de prijs is om onderzoek op het gebied van vrouwen- en gendergeschiedenis te bevorderen. De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies. In 1935 was zij één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV), waaruit Atria is voortgekomen.

Jury

De jury van de Johanna Naberprijs 2017 bestond uit Mieke Aerts (hoogleraar moderne politieke geschiedenis van Nederland aan de UvA), Gita Deneckere (hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Gent) en Maite Karssenberg (winnares Johanna Naberprijs 2016).

Scriptie

De scriptie van Lore Goovaerts is digitaal beschikbaar in de collectie van Atria.

Delen:

Gerelateerde artikelen