Athena’s Angels: positieverbetering vrouwen in de wetenschap

nieuws logo athena's angels

17% van de hoogleraren in Nederland is vrouw (VSNU, 2015). Vier van deze vrouwelijke hoogleraren uit diverse wetenschappelijke disciplines hebben Athena’s Angels opgericht. Met dit opvallende initiatief zetten ze zich in tegen seksediscriminatie in de Nederlandse wetenschap.

Athena’s Angels

De vier Leidse hooglaren hebben zich vernoemd naar de Griekse godin van de wijsheid Pallas Athenae en de tv-serie Charlie’s Angels. Zij komen op voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. Hun missie: vrouwen en mannen werkelijk gelijke kansen bieden in hun loopbaan. De site blijkt een doorslaand succes en voorziet overduidelijk in een behoefte aan informatie.

Zwartboek en vraagbaak

De site van Athena’s Angels bevat feiten en cijfers en voorbeelden van seksestereotypering waar vrouwen in hun wetenschappelijke loopbaan mee te maken (kunnen) krijgen. Daarnaast bevat de site een zwartboek waarop misstanden gemeld kunnen worden. ‘De mannelijke hoogleraren worden met titels en voorletters vermeld op de telefoonlijst van de afdeling, de vrouwelijke hoogleraar met voor- en achternaam’ is er zo een.
Ook fungeren de Angels als vraagbaak voor (jonge) wetenschappers met concrete vragen en problemen. Bijvoorbeeld: ‘bij ons op de faculteit is geen goede kolfruimte, hoe kan ik dit aankaarten?’ Verder komt het bevorderen van diversiteitsbeleid binnen de universiteit aan bod. Daarbij gaat het niet alleen om het aantrekken van bijvoorbeeld vrouwelijke onderzoekers, maar ook om het ontwikkelen van beleid om ze te behouden.

Oprichters van Athena’s Angels zijn prof. Dr. Ineke Sluiter (klassieke talen), prof. Dr. Judi Mesman (gezinspedagogiek), prof. Dr. Naomi Ellemers (sociale en organisatiepsychologie) en prof. Dr. Eveline Crone (ontwikkelingspsychologie).

Atria juicht dit initiatief van harte toe en zal in overleg gaan hoe we in de toekomst gericht kunnen samenwerken of Athena’s Angels kunnen ondersteunen.

Lees verder over vrouwen in de wetenschap

Delen:

Gerelateerde artikelen