De verhalen van vrouwelijke hoogleraren. Het bewaren waard. Steun nu!

De verhalen van vrouwelijke hoogleraren. Het bewaren waard. Steun nu!

Doelbedrag: € 55.000
Opgehaald: € 37.011,10

Met speciale dank aan: Landelijke Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren voor hun genereuze gift, en Esther Mollema van Direction.
Einddatum: 1 april 2018 

Geschiedenis leeft dankzij uw bijdrage

Atria gaat de levensverhalen van vrouwelijke hoogleraren vastleggen. Help mee dit waardevolle project te realiseren en doneer nu aan het Aletta Jacobs Fonds!

In 2017 was het 100 jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland werd benoemd, Johanna Westerdijk (bijzonder hoogleraar plantenziektekunde (fytopathologie), Universiteit Utrecht), hierboven op de foto. Alle reden om juist nu ruimschoots aandacht te besteden aan de actuele positie van vrouwelijke hoogleraren. De opmars van vrouwen in de universiteiten verloopt nog altijd moeizaam. Met 18% vrouwelijke hoogleraren staat Nederland op de drie na laagste plek binnen de EU.

Verhalen van vrouwelijke hoogleraren

Atria gaat de loopbaan en levensgeschiedenis van een aantal hoogleraren in beeld brengen. Hun verhalen geven een uniek deel van de geschiedenis van vrouwen in de 20ste en 21ste eeuw weer. Vijf vrouwelijke emeritus-hoogleraren, van verschillende universiteiten en verschillende disciplines, worden volgens de wetenschappelijke oral history-methode geïnterviewd. Hen wordt gevraagd naar het verloop van hun carrière en hoe zij als vrouw en hoogleraar daarop terugblikken. De integrale interviews zijn te zijner tijd toegankelijk via Atria.

Bron voor geschiedschrijving

De interviews vormen een bron voor geschiedschrijving en van inspiratie voor jonge vrouwelijke wetenschappers. Van alle interviews wordt ook een kort filmpje gemaakt (ca 3 minuten per interview) dat via Youtube te zien is.

Oral history-project vrouwelijke hoogleraren

De positie van vrouwelijke hoogleraren heeft de aandacht van Atria op uiteenlopende manieren.

  • Oral history interviews
    De video-interviews van elk ca. 3 uur worden gedigitaliseerd, getranscribeerd, van metadata voorzien en duurzaam opgeslagen bij DANS (Data Archiving and Networked Services) van de KNAW. Zo worden ze toegevoegd  aan het papieren archief, bewaard en ter beschikking gesteld als bron voor (toekomstig) onderzoek.
  • Filmpjes
    Eerdere Oral History-projecten laten zien dat filmpjes brede impact hebben. Bijvoorbeeld, de filmpjes van het project Niemand zal je geloven over misbruik van meisjes in de katholieke kerk, werden in 6 maanden tijd ruim 1000 maal bekeken; de filmpjes over 40 jaar vrouwenopvang (2.000 keer bekeken in 2 jaar) worden getoond in cursussen hulpverlening en op internationale congressen.
  • Foto-expositie
    Aansluitend op de interviews gaat Atria een foto-expositie organiseren voor een brede doelgroep met portretten van de vijf geïnterviewde hoogleraren en meer vrouwelijke hoogleraren, met quotes en een korte biografie. De portretten worden tentoongesteld in de bibliotheek.
  • Wikipedia
    Atria werkt ook samen met de Gendergap-groep van Wikimedia. Vrijwilligers werken aan een serie artikelen over vrouwelijke hoogleraren in heden en verleden op Wikipedia. De filmpjes en de foto’s worden onder CC-licentie ook ter beschikking gesteld aan Wikipedia Commons voor deze serie.
Delen:

Gerelateerde artikelen