Rosa Manus Lezing 2016

rosa-mFrancisca de Haan Tessa de ruijter lezing Rosa Manus

Op woensdag 14 december 2016 hield Prof. dr. Francisca de Haan de eerste Rosa Manus lezing getiteld Rosa Manus: Restoring to History a “Dutch Woman Leader” who Fell Victim to the Nazi’s. Co-referent was Prof. dr. Mineke Bosch. Tekst van de Rosa Manus Lecture 2016 (pdf)

Francisca de Haan is Professor of Gender Studies and History aan de Central European University in Boedapest. Ze publiceert al jaren over de internationale vrouwenbeweging. Met Myriam Everard stelde zij onlangs een boek samen over Rosa Manus: Rosa Manus (1881-1942): The International Life and Legacy of a Jewish Dutch Feminist (Brill, 2017).

Mineke Bosch is Hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en schreef o.a. de biografie over Aletta Jacobs: Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid: Aletta Jacobs 1854-1929, (2005).

Rosa Manus lezing

De Rosa Manus lezing, die Atria in samenwerking met het Joods Historisch Museum organiseerde, is een eerbetoon aan Rosa Manus. Een vrouw die van historische betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de positie van vrouwen. Zowel als politiek volwaardige burgers als in de geschiedwetenschap. Rosa Manus (1881–1942) speelde een cruciale rol in de vrouwenkiesrechtbeweging en de vredesbeweging. Zowel nationaal als internationaal. Met de jaarlijkse lezing wil Atria wetenschappelijke ontwikkelingen die relevant zijn voor het terrein van de vrouwen- en gendergeschiedenis vanuit een internationaal perspectief kritisch belichten en zo de herinnering aan Rosa Manus en de historische betekenis van haar werk levend houden.

De Rosa Manus lezing is mede mogelijk gemaakt door de Soroptimist International Club (Amsterdam).

Delen:

Gerelateerde artikelen