Door nazi’s gestolen boeken Collectie IAV terug in Amsterdam

Russchische archiefdozen Atria - Collectie IAV

“De negen boeken en een ex libris van Rosa Manus die zijn geïdentificeerd in onze bibliotheek, zijn teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Om boeken terug te geven na zovele jaren is een prachtige ervaring,” aldus Peter Prolß, onderzoeker van de Weimar Stichting uit Duitsland.

Op 3 en 4 december 2015 vierde Atria het 80-jarig jubileum van de Collectie IAV (Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging), met de internationale conferentie “Sharing the past, debating the present, creating the future: archiving in the 21st century”. Professionals uit alle hoeken van de wereld wisselden kennis en ervaringen uit over de invloed van vrouwenarchieven, de betekenis van de Collectie IAV en gaven hun visie op de toekomst. Een bijzonder moment tijdens de conferentie vormde de overhandiging van de 9 door de nazi’s geconfisqueerde boeken. De Duitse bezetters namen in 1940 de hele collectie van het IAV in beslag en stuurden die naar Duitsland. Beroepsarbeid der gehuwde vrouw (ca. 1921) van de Groningse juriste Betsy Bakker-Nort (later Tweede Kamerlid) is een van de teruggekeerde boeken.

Trouwaankondiging Aletta Jacobs

Een andere bijzondere gelegenheid was de overhandiging op 4 december 2015 van de originele trouwaankondiging van Aletta Jacobs uit 1892. Aletta Jacobs had eigenlijk helemaal niet willen trouwen, maar zij en partner Carel Victor Gerritsen kozen toch voor een huwelijk vanwege praktische redenen. Gerritsen was politiek actief en het stel wilde graag kinderen. Een huwelijk was juridisch en sociaal handiger. Wat opvalt is dat Jacobs en Gerritsen zelf hun huwelijk aankondigden en niet, zoals destijds gebruikelijk, door de ouders van het bruidspaar. De aankondiging is een schenking van historicus Inge de Wilde, die het document weer van een achternicht van Jacobs heeft gekregen

80 voor 80

Atria startte ter gelegenheid van het jubileum de fondsenwervende actie 80 euro voor 80 jaar. Met de opbrengst kan een grote wens in vervulling gaan: het digitaliseren van het archief van één van de oprichtsters van het IAV, Willemijn Posthumus–van der Goot.
Een donatie voor het realiseren van deze wens is van harte welkom.

Delen:

Gerelateerde artikelen