Vrouwen en de crisis

analyse Vrouwen en de crisis

De economische crisis treft mannen en vrouwen op een verschillende manier, en dat geldt zeker ook voor het overheidsbeleid rond de crisis. Denk aan herstructurering van de arbeidsmarkt, of bezuinigingen in de publieke sector.

De afgelopen decennia is er veel veranderd in de positie van vrouwen, zeker op het gebied van arbeid en inkomen. Maar vrouwen hebben nog steeds minder vaak betaald werk dan mannen, werken in andere sectoren, werken minder uren, verdienen gemiddeld minder per uur, verrichten meer onbetaalde zorg, en zijn vaker aangewezen op publieke voorzieningen. Als in het beleid niet naar gender wordt gekeken, brokkelt de emancipatie-winst van de afgelopen decennia af en worden de verschillen tussen vrouwen en mannen groter dan voor de crisis. Het is daarom belangrijk om gendergelijkheid mee te nemen als beleidsdoel in het crisisbeleid.

EU

De Europese Unie (EU) speelt een grote rol in het begrotingsbeleid van de lidstaten rond de crisis. Aanvankelijk keek de EU bij dit onderwerp niet naar gendergelijkheid. Daarin begint nu verandering te komen. Op 12 maart 2013 heeft het Europees Parlement met een grote meerderheid van stemmen een resolutie aangenomen over de gevolgen van de economische crisis voor de gendergelijkheid en de rechten van de vrouw. Daarnaast zijn er recent twee Europese onderzoeken verschenen: ‘De impact van de economische crisis op de situatie van mannen en vrouwen en op gender gelijkheid beleid’ en ‘Gender aspecten van de effecten de economische neergang en van de financiële crisis op de welvaartssystemen’

Analyse

In deze analyse vat Atria de belangrijkste onderwerpen uit beide onderzoeken samen, aangevuld met specifieke gegevens over de situatie in Nederland, en met informatie uit een rapport van de Europese Vrouwenlobby over de gevolgen van de bezuinigingen op gendergelijkheid en rechten voor vrouwen.

Delen:

Gerelateerde artikelen