Beijing+20 rapportage

analyse Beijing+20 rapportage

Wat zijn de resultaten van het Nederlandse emancipatiebeleid sinds de Vierde Wereldvrouwenconferentie in 1995 in Beijing? Een samenwerkingsverband van meer dan 25 ngo’s beschrijven in deze rapportage zowel hun bijdragen aan de implementatie van het Beijing Platform for Action (BPfA) als het beleid van de Nederlandse overheid. De coördinatie van de rapportage was in handen van Atria, WO=MEN en de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR).

De NGO-rapportage is namens het maatschappelijk middenveld gestuurd naar UN Women (United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women) .
Uit de rapportage zijn aanbevelingen geformuleerd, met het oog op de VN Commission on the Status of Women, met als thema dit jaar “Challenges and achievements in the implementation of the Beijing + 20 agenda?”
Op dinsdag 17 februari j.l. zijn de aanbevelingen aangeboden aan minister Bussemaker. Zij is hoofd van de Nederlandse delegatie die ons land volgende maand zal vertegenwoordigen tijdens de 59ste sessie van de VN Commission on the Status of Women in New York.

Aanbevelingen

Aangezien het juridisch kader in de meeste landen inmiddels in orde is, ligt de nadruk in de aanbevelingen op de implementatie van het Beijing Platform for Action. Voldoende financiële middelen en de ontwikkeling van adequate verantwoordingsmechanismen zijn hierbij van groot belang. Daarnaast wordt een aantal thema’s uitgelicht waarop nog veel te winnen is, zoals geweld tegen vrouwen en seksuele reproductieve gezondheidsrechten.
De Minister gaf aan blij te zijn met deze input van ngo’s en de punten, waar mogelijk, te integreren in de Nederlandse inzet tijdens de komende CSW.

Commission on the Status of Women

De Commission on the Status of Women (CSW) is hét VN-orgaan dat zich bezighoudt met vrouwenrechten en gendergelijkheid. De leden van de CSW komen jaarlijks bijeen en vertegenwoordigen 45 lidstaten van de VN. Het lidmaatschap rouleert om de vier jaar. Nederland is tot en met 2015 lid.
2015 is een jubileumjaar omdat het 20 jaar geleden is dat de Vierde Wereldvrouwenconferentie plaatsvond in Beijing, hetgeen wereldwijd gevierd zal worden. Het centrale thema van CSW59 is de post-2015 agenda: waar staan we 20 jaar na Beijing en hoe nu verder?

CSW59 vindt plaats van 9 t/m 20 maart 2015 in New York. Antia Wiersma en Catherine Bij de Vaate zullen daarbij namens Atria aanwezig zijn en u op de hoogte houden.

Delen: