Tienermeisjes twee keer vaker online gepest

nieuws Tienermeisjes twee keer vaker online gepest

Uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het CBS blijkt dat tienermeisjes bijna twee keer vaker slachtoffer zijn van online pesten dan tienerjongens. In 2016 zei ruim 12% van de 15- tot 18-jarige meisjes dat ze wel eens gepest worden op internet, tegen 7% van de jongens in dezelfde leeftijdscategorie. Ook bij jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar bestaat een genderverschil, hoewel minder groot (5% tegen 8%). Bij 25-plussers, die gemiddeld minder met online pesten te maken hebben dan jongeren, is het verschil een stuk kleiner.

Meest voorkomende vormen

De meest voorkomende vorm van online pesten bij jongeren van 15 tot 18 jaar is laster. Hieronder valt bijvoorbeeld het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto’s, films of roddels via het internet. Daarna volgen stalken, bedreiging met geweld, en chantage.

Online seksuele intimidatie

Uit de Veiligheidsmonitor wordt niet duidelijk welk aandeel van dergelijke laster of ernstiger vormen van cyberpesten seksueel getint is. Dit is opvallend omdat uit ander Nederlands en internationaal onderzoek blijkt dat vrouwen en vooral tienermeisjes onevenredig vaak te maken krijgen met online seksuele intimidatie. Zo blijkt uit recent representatief onderzoek naar seksuele gezondheid onder ruim 20.000 jongeren dat 14% van de meisjes en 6% van de jongens (leeftijd 12-25 jaar) tenminste één ervaring met sexting heeft gehad die ze vervelend vonden (Rutgers & Soa Aids Nederland 2017).

Andere vormen van online seksuele intimidatie waarmee meisjes vaker dan jongens worden geconfronteerd zijn wraakporno, het ongevraagd toesturen of plaatsen van seksueel getinte berichten (waaronder slutshaming), grooming (waarbij een volwassene een minderjarige benadert met seksuele intenties), sextortion (waarbij  seksueel getint beeldmateriaal gebruikt wordt als chantagemiddel), en de online verspreiding van beelden van seksueel geweld.

Meer informatie over de omvang, gevolgen, signalering en preventie van online seksuele intimidatie is te vinden in Atria’s Factsheet Online seksuele intimidatie

Delen:

Gerelateerde artikelen