Rolmodel aan het woord: Petra Derlagen

rolmodel esther derlagen

Petra Derlagen is financieel directeur van aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco en vindt het belangrijk dat vrouwen in elke sector werken, het liefst in de top. 

Kun je kort vertellen wie je bent en wat je precies doet?

Mijn naam is Petra Derlagen, 46 jaar en financieel directeur van Germieco (aannemings- en hoveniersbedrijf). Ik werk al 12 jaar voor Germieco en vorm samen met de algemeen directeur de directie.

Als klein meisje wilde ik altijd bij de politie en had ook nooit gedacht in deze rol terecht te komen. Ik was vrij jong toen ik van school kwam (16 jaar) en moest een tussenopleiding doen omdat ik te jong was voor de politieacademie. Ik heb het kort middelbaar beroepsonderwijs gedaan en ben daarna aan het werk gegaan. Ik ben gaan werken als telefonist/receptionist. Ik had toen alleen een mavo diploma en ben gaan studeren in de avonden en weekenden. Ik heb een opleiding basiskennis boekhouden gedaan, werd hier zo enthousiast over dat ik door ben gegaan met MBA en SPD (allemaal opleidingen op het financiële vlak) daarna heb ik HBO recht en HBO sociaal recht gehaald.

Ik ben nieuwsgierig geworden naar wat er nog meer te doen is op het gebied van administratie toen ik begon met werken. Ik wilde toen van alle facetten meer weten. Ik heb daarna een tijdje bij een drukkerij gewerkt in de financiële administratie. Daarna heb ik de stap gemaakt naar een accountantskantoor waar ik veel heb geleerd. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij mijn huidige werkgever en ben ik stap voor stap gegroeid naar mijn huidige functie.

Wat zijn de cruciale stappen in je loopbaan geweest? Kun je beschrijven waarom het cruciaal is geweest?

Ik heb bij verschillende werkgevers gewerkt en wilde mij steeds verder ontwikkelen, omdat ik het gevoel had dat ik aan het plafond zat heb ik elke keer weer een draai aan mijn carrière gegeven. Ik ben op mijn huidige functie getipt door mijn oude baas bij het accountantskantoor. Een netwerk hebben is dan ook heel belangrijk als je stappen wil zetten in je carrière.

Ben je grote obstakels tegengekomen tijdens je loopbaan? En hoe ben je daarmee omgegaan?

Mijn vorige werkgever, een elektro technisch bedrijf, had zich aangesloten bij de Scientology kerk. Hij probeerde mij hier ook bij aan te laten sluiten, maar dit zag ik niet zitten. Ik ben daar weg gegaan en werk nu gelukkig bij mijn huidige werkgever.

Hebben bepaalde gebeurtenissen in je privéleven je loopbaan beïnvloed? Op welke manier?

Ik ben ongeveer vier jaar geleden gevraagd om voorzitter te worden van het vrouwennetwerk voor ondernemers. Dit heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik werd gemotiveerd om op de voorgrond te treden, waardoor ik meer zelfvertrouwen heb gekregen.

Wie heeft je gesteund, aangemoedigd en/of geïnspireerd tijdens je loopbaan? Hoe is dat gegaan?

In de eerste jaren ben ik dat vooral zelf geweest, ik heb niemand gehad die mij achter de broek aan zat. Bij Germieco heeft de eigenaar mij twaalf jaar geleden gestimuleerd om stappen te zetten door spiegels voor te houden.

Wie zijn voor jou belangrijke rolmodellen geweest in de sector?

Ik heb niet zozeer rolmodellen, maar het vrouwelijk ondernemerschap vind ik heel stoer.

Ik word er trots van, als een vrouw zich staande weet te houden in de ondernemingswereld.

Vind je het belangrijk dat er vrouwen werken in de financieel/economische sector? Kun je uitleggen waarom?

Ja, ik vind het sowieso belangrijk dat vrouwen in elke sector werken, het liefst in de top. Vrouwen geven op een andere manier dan mannen leiding, meer met gevoel. Als ik een vrouw aan de top bezig zie, merk ik dat vrouwen meer het grotere plaatje zien. Ik zie bijvoorbeeld dat mijn mannelijke collega minder om kijkt naar het welzijn van zijn collega’s.

Wat maakt dat je vandaag de dag bent wie je bent en doet wat je doet?

Ik denk dat er een grote portie discipline en doorzettingsvermogen in mij zit. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er 100% voor. Negen van de tien keer lukt het mij ook wel. Ik kan veel wegcijferen door mij te focussen op wat ik wil bereiken. Een voorbeeld hiervan is mijn studie; ik wilde doorgroeien en diploma’s halen om verder te komen in deze maatschappij. Mijn sociale leven stond toen op een lager pitje.

Je moet er echt voor willen gaan, omdat niets je komt aanwaaien.

Heb je nog tips voor vrouwen die willen werken in financiële/economische functies?

Laat je niet afschrikken over het feit dat de financieel/economische sector een mannenwereld is. De vrouwen in deze sector staan echt wel hun mannetje. Zorg dat je zelfvertrouwen hebt en dat je weet wat je kan.

Wees overtuigd van wat je kan en laat je niet door een man iets anders aanpraten.

Daarnaast moet je niet achterover leunen, zet zelf die stap om verder te komen.

Fotocredits: Jolanda Fisser van JoJo Creatieve Communicatie

Werk.en.de Toekomst zet zich in voor het doorbreken van genderstereotypering in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en het verbeteren van de mogelijkheden om werk, zorg en leren met elkaar te combineren. Een samenwerking van Atria, Emancipator, Nederlandse Vrouwen Raad en VHTO.

Delen:

Gerelateerde artikelen