Een zaag voor Moederdag alsjeblieft

blog Een zaag voor Moederdag alsjeblieft

Als je het al was vergeten dan word je er wel aan herinnerd door alle reclames. Het wordt Moederdag. En moeder wil echt graag een design vaas, een kookboek, een broodrooster, een enorme doos bonbons, een keukenmachine en een haardroger. Moeder wil geen dag voor zichzelf, geen laptop (nou ja, heel misschien dan een roze), geen klopboor en geen cadeaubon voorde bouwmarkt.

Cadeaubox

En leuke cadeaubox dan misschien met een diversiteit aan geschenken? Maar ja, dan kom je al weer gauw terecht bij de kookbox van Jamie, een box van de parfumerie of een box van de Italiaanse delicatessenwinkel. De bouwmarkt laat weten de Vaderdagboxen nog niet in de verkoop te hebben. Vol verwachting bekeek ik dan ook de inhoud van de Moederdagcadeaubox van Opzij. Zou die dan misschien … ? Maar nee. Er zit een boek in, dat dan weer wel. Maar verder verschilt de box niet van de gemiddelde Moederdagaanbieding : “De nieuwe cadeaubox van OPZIJ staat in het teken van Moederdag. Je ontvangt het boek Charlotte samen met tien heerlijke producten die wij speciaal voor Moederdag hebben geselecteerd. Geniet van een goede wijn, een kookboek, een ontspannende douche foam en van handgemaakte chocolade uit Limburg. Koop de box voor jezelf of geef hem cadeau!” Opzij-vrouwen willen zichzelf wel verwennen, maar ook Opzij-vrouwen klussen blijkbaar niet. En wat nu als het gezin bestaat uit twee moeders? Opzij heeft geen twee-voor-de-prijs- van-een korting, was misschien toch een aardig idee geweest, als we er dan toch een feestdag van maken.

Vrije tijd

Er zijn dingen die het leven van moeders en vaders wel beter en gelukkiger zouden kunnen maken. Zaken die al jarenlang niet goed zijn geregeld en waar vrouwen en vrouwenorganisaties zich al heel lang sterk voor maken.  Uit onderzoek dat  is uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in samenwerking met Atria blijkt dat vrouwen in hun vrije tijd meer gericht zijn op de wensen en het welzijn van anderen. Vrouwen hebben even veel vrije tijd als mannen, maar ervaren meer tijdsdruk. De vrije tijd van vrouwen is meer versnipperd en ze brengen die voor een groter deel door in aanwezigheid van kinderen. Ze komen dus veel minder toe aan zichzelf.
Virginia Woolf pleitte al in 1929 voor een Room for one’s own. Een eigen kamer voor elke vrouw! Of als dat niet kan, misschien een vrije dag, een eigen bureau, een computer . Een plek voor jezelf, omdat je je tijd niet altijd aan je gezin wilt besteden, omdat je nu eindelijk eens die roman wilt schrijven, omdat je je naast je werk met hart en ziel in vrijwilligerswerk wilt storten, omdat je wel eens rust aan je hoofd wilt, omdat je wel eens geen rekening met alles en iedereen wilt houden.

Gelijkheid

Atria wil duurzame gelijkheid tussen vrouwen en mannen realiseren. Het invoeren van betaald ouderschapsverlof  is belangrijk, zodat de andere ouder verlof kan opnemen als de moeder na het bevallingsverlof weer gaat werken. Ook pleit Atria voor een verbetering van de kinderopvang en een andere inrichting van schoolopvang, gebaseerd op voltijds werkende ouders. Kijk, zou dat niet een leuk moederdagcadeau zijn? Dat zou het voor mannen en vrouwen mogelijk maken een loopbaan na te streven en daarnaast een deel van de verzorging en de opvoeding van de kinderen op zich te nemen. Dan kunnen ook mannen zich in hun vrije tijd richten op anderen, op de wensen van de kinderen bijvoorbeeld. En vrouwen tijd voor zichzelf opeisen. Dat lijkt mij leuker en belangrijker dan die vaas, en ach, dat broodrooster komt er desgewenst ook wel. Die koop je gewoon zelf.

Marianne Boere is informatiespecialist bij Atria.

Delen:

Gerelateerde artikelen