Moederdag anno 2015

blog Moederdag anno 2015

Moederdag wordt tegenwoordig minder gevierd dan vroeger. Ondanks de vele reclames die ons toch proberen te verleiden om voor ‘Moeder’ op deze dag iets liefs te doen. Maar moederschap geldt vandaag de dag minder als een losstaande identiteit. Vrouwen zijn ook carrièrevrouw, vriendin, dochter, sporter, enzovoorts. Er zijn zoveel identiteiten, waar ook geen dagen voor zijn.

Vrouwen minder vaak moeder

Maar er speelt ook iets anders, iets sluipends, wat uiteindelijk heel zichtbaar zal worden: vrouwen worden minder vaak moeder dan vroeger. Bij de naoorlogse generatie vrouwen werd bijna 90 procent moeder, tegenwoordig is dat 8o procent. Opvallend is dat er daarbij een verband bestaat met het opleidingsniveau: hoe hoger de opleiding, des te minder moeders. 75 procent van de hoger opgeleide vrouwen wordt moeder. Bij lager opgeleide vrouwen wordt ongeveer 90 procent moeder. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn steeds meer vrouwen hoger opgeleid. Dat verklaart de afname van het aantal moeders sinds de Tweede Wereldoorlog.

Moeder werkt ook, net als vader

Nog wat actuele cijfers over de moeders van nu: tegenwoordig stopt nog maar acht procent van de moeders met werken na de geboorte van het eerste kind. Als het kind één jaar is, heeft 20 procent van de vrouwen geen betaald werk; 14 procent werkt fulltime, en de rest (66 procent) werkt in deeltijd. (Bron: Emancipatiemonitor 2014, blz. 92/93)

Gedeelde zorg

Gemiddeld besteden de moeders van jonge kinderen (tot 4 jaar) per week 38 uur aan de zorg voor hun kind of kinderen en het huishouden en 16 uur aan betaald werk. Bij de vaders van jonge kinderen is dit min of meer andersom: zij besteden per week 19 uur aan de zorg voor hun kind of kinderen en het huishouden, en 43 uur aan betaald werk. (Bron: Emancipatiemonitor 2014, blz. 90)

Andere carrièreverloop een oplossing?

Deze scheve verdeling tussen vaders en moeders verandert niet wezenlijk als de kinderen ouder worden. ‘Kind of carrière’ is voor vaders geen issue: vaders geven het één zelden op voor het ander. De keuze voor ‘16 uur betaald werk per week’ van moeders betekent over het algemeen het einde van hun ambitieuze carrière.

Kunnen we dan niet – nu de moeders en vaders tot hun 70e moeten blijven werken – net zo goed op ‘middelbare’ leeftijd carrière maken? Waarom moeten de high potentials (v/m) het al voor hun 40e gemaakt hebben? En waarom betekent een ‘kinderpauze’ in je carrière (nb dat betekent dat het werk even geen topsport is) dat je definitief de carrièreboot gemist hebt? Wat moet er gebeuren in de samenleving om na de kinderpauze alsnog carrière te maken?

Deze blog werd geschreven voor Moederdag 2015 door Eelco Wierda. Hij was tot 1 november 2016 senior beleidsadviseur bij Atria.

Delen:

Gerelateerde artikelen