Moederdag

blog Moederdag

Ieder jaar is het weer Moederdag. Deze jaarlijks terugkerende ‘feestdag’ op de tweede zondag van mei staat in het teken van het verwennen van moeders. En de commercie vaart daar wel bij. Bij mij thuis vieren we zowel Moeder- als Vaderdag. En we doen precies wat de commercie beoogt. Kopen (kleine) kadootjes, tekeningen en gedichtjes worden gefabriceerd, maken een lekker ontbijtje en de stoel van het ‘feestvarken’ wordt versierd. Kortom een feestelijk begin van de dag. Die vervolgens niet anders verloopt dan andere zondagen, dat dan weer wel.

Bij de familie Wiersma

Toch is het raar dat uitgerekend ik er prijs op stel deze dagen te vieren. Mijn moeder was mordicus tegen het vieren van Moederdag. Ze vond het zelfs een belediging dat zij slechts op één zondag in het jaar in het zonnetje gezet werd. Ik heb als kind dan ook nooit Moederdag gevierd. Mijn moeder stond en staat op het standpunt dat het iedere dag Moederdag is. En zij ontvangt liever een spontaan kadootje of zomaar een bos bloemen dan verplicht op die ene zondag in mei. En van de wederomstuit vierden wij thuis natuurlijk ook geen Vaderdag.

Oorsprong Moederdag

Jarenlang heb ik geloofd dat Adolf Hitler Moederdag in het leven heeft geroepen. Als onderdeel van de nationaal-socialistische moedercultus met als doel veel Arische kindertjes op de wereld zetten. Maar dat blijkt niet te kloppen. Het idee van Moederdag is ouder en komt uit Amerika waar Anna Jarvis haar eigen moeder in het zonnetje wilde zetten. Zij bedacht in 1907 Moederdag en een jaar later organiseerde zij zo’n dag. Anna Jarvis had een goede reden om haar moeder te eren. Want die had zich in de Amerikaanse Burgeroorlog (1860-1865) ingezet voor hulpbehoevende moeders. Het idee sloeg aan. In 1914 besloot de toenmalige Amerikaanse president Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Moederdag zou zijn en daarmee werd het een nationale feestdag. Nederland volgde zo rond 1925. En de rest is geschiedenis.

Vaderdag

Nieuwsgierig geworden naar de oorsprong van Vaderdag, ging ik op onderzoek uit. En wat bleek? Vaderdag is geïnspireerd door Moederdag maar heeft veel langer tijd gehad om een vaste plaats te verwerven als feestdag. Een andere Amerikaanse vrouw, Sonora Dodd genaamd, organiseerde in 1910 een dag ter ere van haar vader. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog en al vroeg weduwnaar geworden. Zijn dochter wilde zijn kracht en doorzettingsvermogen onder de aandacht brengen. Een andere Amerikaanse president Coolidge steunde in 1924 het idee om Vaderdag te vieren maar kreeg het niet door het geheel door mannen gedomineerde Congres. Met als gevolg dat het tot het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw duurde voordat Vaderdag een officiële feestdag werd. Ook in Nederland vieren we pas sinds de late jaren 60 deze dag.

Zondag

Ga ik nu aanstaande zondag anders Moederdag vieren? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat niet zo zal zijn. Want bij mij thuis geniet niet alleen de moeder van dit moment. Ook de kinderen leven er al weken naar toe. Ik vier Moederdag dan ook niet vanwege de kleine kadootjes, het vers gekookte eitje of de versierde stoel. Nee, ik vier deze dag vanwege de glunderende gezichten van mijn kinderen die trots zijn dat zij hun mama even mogen verwennen.

Antia Wiersma. Zij was tot 1 oktober 2017 manager Collecties, Onderzoek & Advies én plaatsvervangend directeur bij Atria.

Atria heeft veel informatie over Moederdag en Vaderdag in haar collecties.

Delen:

Gerelateerde artikelen