Europees Hof over hoofddoekverbod

analyse hoofddoekverbod

Analyse van 2 uitspraken van het Europees Hof van Justitie inzake het dragen van een hoofddoek plus de mediareacties hierop.

Op 14 maart 2017 deed het Europees Hof van Justitie uitspraak in twee zaken waarin werknemers waren ontslagen door hun werkgever, omdat zij een hoofddoek droegen. De uitspraak van het Hof is opgepakt door zowel de Nederlandse als de buitenlandse media. De krantenkoppen waren bijna allemaal hetzelfde: ‘Europees Hof: werkgever mag de hoofddoek verbieden’.

Lees hier de analyse van Atria

Twee zaken over een hoofddoekverbod

De twee zaken speelden zich af in België en Frankrijk. In de eerste zaak ontsloeg een werkgever een werknemer, omdat het bedrijf in zijn reglement heeft staan dat werknemers geen zichtbare religieuze tekens mogen dragen. In de tweede zaak ontsloeg een werkgever een werknemer, vanwege de verwachting dat werknemers bij contact met klanten terughoudend zijn in het tonen van persoonlijke opvattingen. Beide zaken zijn uiteindelijk terechtgekomen bij het Europees Hof van Justitie. De vraag was hoe de Richtlijn over gelijke behandeling in arbeid en beroep (Richtlijn 2000/78) geïnterpreteerd moet worden.

De uitspraak van het Europees Hof heeft geleid tot een maatschappelijke discussie.

Lees hier de analyse van Atria

Lees ook:

Waarom ik heb besloten een hoofddoek te dragen

Delen: