‘Souvenirs du pensionnat’

parel uit de collectie souvenirs du pensionat 1922 tot 1927 collectie IAV Atria

Dit Souvenirs du pensionnat is een soort poëziealbum met teksten uit de jaren 1922-1927 van medeleerlingen van Lucy Timmermans.

Lucy Timmermans (geb. 1907) zat op het pensionaat ‘Regina Coeli’ in Vught, samen met haar nichtje Iet. Dit album is onderdeel van een grotere collectie brieven en fotoalbums van Iet Timmermans (1910-2000) die gaan over het schoolleven, vriendinnen, uitstapjes en familie.

Pensionaat ‘Regina Coeli’

Rond 1903 vestigden de kanunnikessen van de H. Augustinus – verdreven uit Frankrijk door de anti-religieuzenwetten – zich in Vught op het landgoed Eikenheuvel. Op het terrein verrees het gebouw ‘Regina Coeli’, dat bekendheid kreeg als Frans meisjespensionaat. Het betekent ‘Koningin van de hemel’.
In 1935 werd de school als Middelbare Meisjesschool erkend. De zusters – inmiddels waren ook Nederlandse vrouwen ingetreden – verzorgden tevens kleuter- en lager onderwijs in de parochie.

Bij de nonnen van Vught

In 1963 is het Talenpracticum ‘Regina Coeli’ opgericht, dat landelijk bekend is geworden als ‘Bij de nonnen van Vught’ voor het bijspijkeren van vreemde talen.

Delen:

Gerelateerde artikelen