17 mei: Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie

17 mei: Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie

De Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOBIT) vindt jaarlijks plaats op 17 mei. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor haat, discriminatie en onderdrukking van LGBTQIA+ personen. In grote delen van de wereld vinden zowel grote als kleine evenementen plaats zoals protestmarsen, lezingen, festivals en workshops. Dit gebeurt om het bewustzijn rondom dit thema aan te wakkeren, hierbij stil te staan en tegelijkertijd te strijden voor gelijke rechten.

Wil je weten wat er 17 mei 2022 te doen is bij jou in de buurt? Check de actuele agenda

Het startpunt

Homoseksualiteit stond lange tijd op de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases, bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Homoseksualiteit werd door deze lijst geclassificeerd als geestelijke ziekte. Ook zouden de ‘zieken’ in kwestie lijden aan hun aandoening. Ze konden om hun seksuele afwijking te behandelen, in therapie gaan. Pas op 17 mei 1990 (!) is door de WHO uiteindelijk besloten homoseksualiteit van de lijst te schrappen. Homoseksualiteit was hierdoor niet langer meer een mentale aandoening. Het was nu een seksuele oriëntatie geworden.

Het schrappen van homoseksualiteit van de lijst is een belangrijk kantelpunt in de LGBTQIA+ geschiedenis. Maar de strijd was hiermee nog lang niet gestreden. Om aandacht te kunnen blijven vragen voor haat, discriminatie en onderdrukking richting LGBTQIA+’s, groeide 17 mei uit tot IDAHOBIT. Een symbolische dag waarop het lijden van de gemeenschap wordt herdacht en de trots mag worden gevierd. Dit gebeurt dan ook in meer dan 130 landen over de hele wereld, waaronder 37 landen waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is.

‘Our Bodies, Our Lives, Our Rights’

IDAHOBIT wordt ieder jaar georganiseerd vanuit een samenwerking tussen lokale, regionale en nationale LGBTQIA+ netwerken en organisaties verspreid over de hele wereld. Het thema dat zij hebben gekozen voor dit jaar is: ‘Our Bodies, Our Lives, Our Rights’. Hierover stelt de organisatie zelf:

‘A great theme under which many forms of advocacy are possible: claiming our rights to live our sexualities and to express our gender(s) freely, but also demanding to be free from physical violence, from conversion so-called “therapies” to forced sterilisation of Trans and Intersex people. A theme that reminds us that many of us across the world live LGBTQI-phobias in their very flesh every day and that our bodies are being abused, ruining our lives. Our bodies are our lives. And we have a right to live free and in dignity!’

Fysiek geweld tegen LGBTQIA+ personen

Wereldwijd is LGBTQIA+ gerelateerd fysiek geweld helaas nog steeds aan de orde van de dag. Ook in ons eigen ‘tolerante’ landje, waar het homohuwelijk sinds 2001 mogelijk is en LGBTQIA+ rechten binnenkort in de grondwet opgenomen zullen worden, liegen de cijfers er niet om. Het kennisinstituut voor sociale vraagstukken MOVISIE publiceerde in 2021 in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hierover een onderzoek.

Hieruit bleek onder andere het volgende:

  • 1 op de 10 Nederlandse lesbiennes, homo’s of bi’s in de laatste 5 jaar heeft te maken gehad met fysiek geweld
  • voor Nederlandse transgender personen bleek dit 1 op de 5 te zijn
  • Nederlandse transgender personen voelen zich 2 keer zo onveilig als hetero’s en worden 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd
  • bijna 22% van de Nederlandse lesbiennes, homo’s, bi’s en transgender personen heeft ooit aangifte gedaan bij de politie van een fysieke of seksuele aanval

Dit is een schrijnende situatie. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Juist daarom is het zo belangrijk dat we hier op 17 mei tijdens Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie extra bij stil staan. Dus ga vandaag de straat op en spreek je uit!

Wil je meer lezen over IDAHOBIT? Neem eens een kijkje op de officiële organisatie website

Wil je meer lezen over LGBTQIA+ geweld in Nederland? Klik hier voor feiten en cijfers [PDF]

In de collectie van Atria:

Foto: Raphael Renter op Unsplash

Cleo Bouwman, masterstudent Cultuurgeschiedenis van modern Europa, stagiair Collecties

Atria’s bibliotheek en archief in hartje Amsterdam herbergen één van de grootste collecties over vrouwen, gender en diversiteit wereldwijd. De rubriek In het nieuws reageert op actuele thema’s en ontwikkelingen vanuit relevante documentatie en publicaties binnen de collectie.

Lees ook: Hulp aan transgender slachtoffers van huiselijk geweld schiet tekort

Delen:

Gerelateerde artikelen