Atria in Petőfi Literary Museum in Boedapest

collectie Atria in Petőfi Literary Museum in Boedapest

Atria leverde twee bruiklenen uit het archief van Dolle Mina aan het Petőfi Literary Museum in Boedapest, Hongarije. Beide bruiklenen zijn te zien in een overzichtstentoonstelling van het werk van fotografe Eva Besnyö. De tentoonstelling is te zien sinds 11 september 2020 en loopt nog tot en met 13 december 2020.

Bruikleen Dolle Mina

De bruiklenen die Atria voor de tentoonstelling beschikbaar heeft gesteld zijn het ‘Uitklapmapje Baas in Eigen Buik’ uit 1978 en het boek ‘Meid wat ben ik bewust geworden! 5 jaar Dolle Mina‘ uit 1975.

Fotografe Eva Besnyö

Éva Marianna Besnyö (Boedapest, 29 april 1910 – Laren, 12 december 2003) was een Hongaars-Nederlandse fotografe. Ze was een van de aanhangers van de Nieuwe Fotografie, een stijl waarin de fotografische techniek voorop stond. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog maakte Eva Besnyö veel portretten en hield ze zich bezig met het onderzoeken en vastleggen van sociale problemen. In 1932 verhuisde ze naar Nederland, waar ze vooral bekend is geworden voor het fotograferen van architectuur. Tijdens de bezetting moest ze onderduiken en werd ze actief in het verzet. In het begin van de jaren ’70 legde Besnyö zich met een Leica-camera toe op het vastleggen van de Nederlandse vrouwenbeweging en ging ze mee de straat op tijdens de demonstraties en acties van Dolle Mina. In 1985 kreeg Besnyö de Annie Romeinprijs toegekend en 1994 kreeg ze de Piet Zwart Prijs.

“The Kassák Museum’s exhibition presents Eva Besnyö as a distinctive representative of modernity, and her career as the model of how a woman can live a free, independent life unshackled by convention”.

Tentoonstelling Petőfi Literary Museum

In de tentoonstelling in het Petőfi Literary Museum, gerealiseerd i.s.m. het Goethe Instituut Boedapest, wordt een representatieve selectie getoond van Besnyö’s werk. Dit wordt gekoppeld aan de context van het interbellum in Hongarije, de Hongaarse avant-garde en haar internationale netwerken. De tentoonstelling is samengesteld door Judit Csatlós en Anna Mária Juhász. Het doel is om het Hongaarse publiek bekend te maken met het leven en werk van Eva Besnyö. De laatste grote tentoonstelling van haar werk was in 1986.

Meer informatie over de tentoonstelling van het werk van Eva Besnyö

Delen:

Gerelateerde artikelen