Het vrouwelijk lichaam aanschouwelijk voorgesteld

Het vrouwelijk lichaam aanschouwelijk voorgesteld

De eerste vrouwelijk arts in Nederland was de beroemde Dr. Aletta Henriëtte Jacobs (1854-1929). Zij vestigde zich in 1879 als praktiserend arts aan de Amsterdamse Herengracht. In 1898 publiceerde zij dit boek getiteld ‘De vrouw, haar bouw en haar inwendige organen. Aanschouwelijk voorgesteld door beweegbare platen en met geïllustreerden, verklarenden tekst. Een populaire schets’. 

Het vrouwelijk lichaam

Met dit boek vol uitklapbare organen wilde Jacobs de vrouwelijke anatomie inzichtelijk maken. Zo hielp zij haar vrouwelijke patiënten een beter beeld te krijgen van hun lichaam, waardoor zij ook meer zelfbeschikking over hun leven kregen. Vrouwen konden hieruit leren hoe hun eigen lichaam in elkaar zat en werkte. Het was een begrijpelijk boek, zonder een overmaat aan Latijnse termen en beleefde maar liefst zes drukken. Het boek is voor het eerst gedrukt in 1898. Atria heeft een exemplaar van de derde druk uit 1900 en een van de vierde uit 1910.

Met haar uitklapmogelijkheden is het boek erg kwetsbaar. Om het toch voor iedereen toegankelijk te maken, is het gedigitaliseerd.

Bekijk hier de digitale versie

Delen:

Gerelateerde artikelen