In Memoriam: Jacqueline de Savornin Lohman

jacqueline de savornin lohman

Op 24 november 2018 is Jacqueline de Savornin Lohman overleden. Ze was hoogleraar sociale hulpverlening, advocaat, onderzoeker, Eerste Kamerlid voor D66 en… cabaretière. Een korte terugblik op een kleurrijk leven.

In 1958 studeerde De Savornin Lohman af in Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden. Voor vele jaren werkte ze in de advocatuur. Tot ze terugkeerde in de academische wereld om te promoveren, waarna ze in 1976 stafmedewerker werd bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 1982 mocht hoogleraar andragogie aan de Universiteit van Amsterdam ook nog bijgeschreven worden op haar curriculum vitae. Na een mooie academische carrière ging ze in 1996 met emeritaat.

Van Kamerlid tot cabaretière

De politiek lonkte. In 1991 werd ze lid van de Eerste Kamer voor D66, de partij waar ze in 1966 aan de wieg had gestaan. In de Eerste Kamer boog ze zich over hoger onderwijs, volksgezondheid en wetenschapsbeleid. Ze hield er tal van nevenfuncties op na en was voorzitter van diverse verenigingen.

Voor pensioen zag De Savornin Lohman op haar 65ste absoluut geen reden, want: ‘wat is dat genieten dan?’ Daarom maakte ze in 2003 op 70-jarige leeftijd een andere – en tevens laatste – carrièreswitch: ze werd cabaretière. Met verve en flair, want vervolgens heeft De Savornin Lohman nog vijftien jaar op de planken gestaan. Haar laatste show gaf ze in september tijdens haar 85ste verjaardag.

Oral history

De Savornin Lohman is een van de vijf emeritae-vrouwelijke hoogleraren wier levensverhaal op beeld en geluid is vastgelegd door Atria volgens de oral history methode.

Auteur: Noémi Prent

Fotocredits: Alban Wesly

Delen: