De vriendinnen van Carrie Chapman Catt

parel uit de collectie De vriendinnen van Carrie Chapman Catt

Een bladzijde uit het Liber Amicarum dat de Amerikaanse Carrie Chapman Catt (1859-1947) in 1929 kreeg voor haar zeventigste verjaardag. Carrie Chapman Catt was een beroemd kiesrechtstrijdster en dit album kreeg zij van haar kiesrechtvriendinnen uit de hele wereld.

Na de tweede wereldoorlog schonk zij het album aan het leeggeroofde Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV). Zij deed dit mede ter herinnering aan Rosa Manus, die het initiatief tot het album genomen had. De joodse Rosa Manus, medeoprichtster in 1935 van het IAV en internationaal bekend strijdster voor vrouwenkiesrecht en vrede, werd naar alle waarschijnlijkheid in maart 1942 vergast in Bernburg.

Om het vrouwenkiesrecht te promoten werd van alle vervoersmiddelen gebruik gemaakt. De Braziliaanse wetenschapster en feministe Bertha Lutz (1894-1976) gebruikte bijvoorbeeld hiervoor een vliegtuig. Dankzij haar inzet kregen de Braziliaanse vrouwen in 1932 kiesrecht. Naast deze bijdrage van Bertha Lutz zitten er nog zo’n veertig andere in het album.

Bron: archief Carrie Chapman Catt inv.nr 6

Delen:

Gerelateerde artikelen