Nacht van de Heks

  • Locatie: Bibliotheek van Atria en online
  • Datum:
  • Tijd: 19:00
  • Type: lezing
31 okt Nacht van de Heks

Ben jij een zelfstandige, onafhankelijke vrouw die af en toe een lange wandeling maakt in de natuur om je gedachten op een rijtje te zetten of tot rust te komen? Eigenschappen en activiteiten die nu normaal zijn maar die vroeger je doodvonnis hadden kunnen betekenen.

De kaartverkoop voor deze avond is gesloten. Mocht je na 17:30 nog geen mail hebben ontvangen met alle details voor de avond, kan je een berichtje sturen naar pr@atria.nl.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar  ‘Wat een ramp’. In oktober organiseert Atria daarom verschillende activiteiten waarin we stilstaan bij historische gebeurtenissen die rampzalige gevolgen hadden voor vrouwen: de heksenvervolgingen. Het verkrijgen van absolute aantallen over slachtoffers is onmogelijk, maar naar schatting zijn er aan het eind van de Middeleeuwen tussen de 40.000 en 100.000 mensen gestorven na heksenvervolging. Minstens 80 procent was vrouw.  

De Nacht van de Heks is een ode aan deze vrouwen. Wie waren deze vrouwen en waarom waren zij zo bedreigend voor hun omgeving? Tijdens de Nacht van de Heks gaan we met verschillende sprekers de diepte in en tijdens verschillende lezingen op zoek naar de relatie tussen heksenvervolgingen en geïnternaliseerde patronen van de hedendaagse vrouw.  

Want waren de heksenvervolgingen een vrouwenjacht zoals door velen wordt beweerd? Of zit de relatie tussen heksenvervolgingen en vrouwonvriendelijkheid ingewikkelder in elkaar? En voelen we dat nu nog steeds? 

Datum, tijdstip en locatie

Datum en tijd: maandag 31 oktober van 19.00 – 21.30 uur.
Locatie: bibliotheek van Atria, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam
*Deze avond is ook online bij te wonen!

Wil je op de hoogte blijven of meer weten over de andere activiteiten die we organiseren tijdens de Maand van de Geschiedenis? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Programma

18:45 – Inloop en ontvangst met welkomstdrankje & inloggen voor online deelnemers 
19:00 – Heksenvervolgingen als grote ramp voor vrouwen door Dr. Steije Hofhuis
19:30 – Geleide meditatie door Babette Antonette van Drunen
19:45 – Korte pauze
20:00 – De heksenwond en vrouwelijke kracht door Nienke Thurlings
20:30 – De magie van het handwerken door Margreet Sweers en Emmeline de Mooij
21:00 – Einde programma en start afsluitende borrel (drankjes inclusief)
21:30 – Einde avond

Meer over de sprekers

Dr. Steije Hofhuis is docent cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef recent een proefschrift over Europese heksenvervolgingen. Naar aanleiding van hernieuwde belangstelling voor het hekserijthema geeft hij in verschillende media geregeld commentaar op de ingewikkelde relatie tussen heksenprocessen en misogynie. 

Tijdens zijn lezing zal hij het hebben over de oververtegenwoordiging van vrouwen onder de slachtoffers van heksenjachten. Hoe komt het dat vooral vrouwen slachtoffer waren van de heksenvervolgingen? Kun je bij de heksenvervolgingen spreken van misogynie (vrouwenhaat)? En belangrijker nog: wat kunnen we leren van de heksenvervolgingen?  

Babette Antonette van Drunen is de oprichtster van AvaLulu, waar ze als ‘space holdster’ vrouwen helpt met het helen van hun innerlijke kind. Ze creëert veilige ruimtes waar vrouwen in groepsverband of als individueel mogen landen en weggestopte delen uit hun levens kunnen herontdekken, aankijken en doorvoelen.   

Tijdens haar geleide meditatie zal Babette de deelnemers helpen hun weg naar binnen (terug) te vinden. Ga deze meditatie open in zodat je je kan laten verrassen door alle mooie gevoelens die hieruit voort kunnen komen!

Nienke Thurlings is gediplomeerd sociaal psycholoog, stressdeskundige en trauma informed vrouwencoach. Zij heeft via haar trainingen al duizenden vrouwen geholpen om met meer vrijheid en power in het leven te staan.  

In haar lezing gaat Nienke verder in op het fenomeen dat de heksenwond heet en de eeuwen van vrouwenonderdrukking met het daaruit voortgekomen intergenerationele trauma. Wat is de heksenwond en wat merken we daar nu nog van? En hoe wordt nu maatschappelijk gereageerd op vrouwelijke macht en vrouwelijke kracht?  

Margreet Sweerts en Emmeline de Mooij zijn de oprichters van de Feministische Handwerk Partij. De FHP is een politieke feministische kunstenaarsbeweging die zich bezighoudt met studeren, repareren, spreken, oplappen, ontleren en verstellen. 

In hun performatieve lezing zullen we kijken naar de connectie tussen handwerken en hekserij. Hoe zien we deze link nu terug in het imago van handwerken?

De kaartverkoop voor deze avond is gesloten. Mocht je na 17:30 nog geen mail hebben ontvangen met alle details voor de avond, kan je een berichtje sturen naar pr@atria.nl

Lees verder:

Delen: