Eerste Gendergeschiedenisdag

  • Locatie: Atria
  • Datum:
  • Tijd: 0:00
21 apr - 19 apr Eerste Gendergeschiedenisdag

Benieuwd waarom twee freules in de 19e eeuw een ‘Bond ter bestrijding eener Gruwelmode’ startten? En naar de morele invloed van de (huis)vrouw omdat zij dagelijks bepaalde wat de pot schaft? En welke student schreef het beste academische stuk op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis? Deze en andere vragen worden beantwoord en toegelicht tijdens de eerste Gendergeschiedenisdag georganiseerd door Atria en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG).

Vrijdag 21 april staat geheel in het teken van de historie gezien door een genderbril. ’s Ochtends biedt Wikimedia een schrijfsessie aan om de encyclopedie te ‘feminiseren’. Hierna volgt een lezing door historicus Elisabeth Leijnse. Zij schreef het veelgeprezen boek Cécile en Elsa, strijdbare freules, over twee zussen uit een progressief aristocratengezin uit de 19e eeuw, waarmee ze de Biografieprijs 2016 won. Antia Wiersma (manager Collecties, Onderzoek en Advies bij Atria) presenteert het 36ste Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis, Gendered Food. De jury van de Johanna Naberprijs 2017 reikt de prijs uit voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. De dag wordt feestelijk afgesloten met een borrel.

Programma

  • 10:00 – 13:00: Wikipedia schrijfsessie (bibliotheek)
  • 13:00: Ontvangst met koffie en thee (auditorium)
  • 13:30 – 15:00: Lezing door Elisabeth Leijnse ‘De tienduizend dingen van een biograaf’
  • 15.00 – 15.15: Presentatie Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis
  • 15:15 – 16:15: Uitreiking Johanna Naberprijs
  • 16:15 – 17:00: Borrel

Locatie

Auditorium en bibliotheek van Atria, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam.

Johanna W.A. Naber (1859-1941)

De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies en in 1935 één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging, waaruit Atria is voortgekomen. Johanna Naber heeft een groot deel van haar leven gewijd aan het zichtbaar maken van vrouwen in de geschiedenis.

Aanmelden

Aanmelden kan zowel voor de gehele dag, als voor het ochtend- of middagprogramma. Voor leden van de VVG is de entree gratis, anderen betalen €5,00 (inclusief borrel) voor het dagprogramma, de schrijfsessie is gratis. Dit bedrag kan bij aankomst worden betaald.

Delen: