In memoriam: Nicoline Meiners

nicoline meiners

Op 25 februari 2017 overleed Nicoline Meiners. Nicoline was als liefhebster van boeken van en over vrouwen pur sang altijd nauw verbonden met de bibliotheek en het archief van Atria.

In 1981 richtte zij Antiquariaat Lorelei op, aanvankelijk vanuit huis. Vanaf 1985 zat het antiquariaat in een pand aan de Prinsengracht, schuin tegenover Vrouwenboekwinkel Xantippe. Met haar feministische gedrevenheid, verzamelwoede, brede kennis en instinct kon zij als geen ander zo’n winkel drijven. Voor die tijd werkte zij als archivaris bij het Utrechts Archief.

Nicoline dwong mensen in haar omgeving min of meer niets weg te gooien en in hun testament op te nemen waar hun documenten ondergebracht moesten worden. Menigmaal bood ze de bibliothecaris van het IAV haar vondsten aan en attendeerde ze ons op foutjes in de beschrijvingen van boeken.

Nicoline hielp mee met de viering van het vijftigjarig bestaan van het IAV op 6 november 1985 (tijdens de eerste landelijke vrouwenboekenweek) èn op 3 december 2015 met de viering van het tachtigjarig bestaan. Samen met Myriam Everard presenteerde zij toen een verhaal over de bibliotheek van Rosa Manus (1881-1942) – één van de oprichtsters van het IAV in 1935. Nicoline had aan de hand van twee kleine foto’s van de werkkamer van Rosa Manus geprobeerd te achterhalen welke boeken er in de boekenkast van Rosa stonden. Samen met Myriam bracht zij uren in het depot van Atria door om die boeken te vinden, met loep en een sterk uitvergrootte scan van de foto’s.

Delen: