Carry Pothuis-Smit

biografie Carry Pothuis-Smit, collectie Atria

Carry Pothuis-Smit was redactrice, eerste vrouw in de Eerste Kamer.
Het was wel even wennen toen in mei 1919 de eerste vrouwen in de gemeenteraad kwamen. Het geïllustreeerde maandblad ‘Het Leven‘ maakte onthutst melding van de verkiezing van 5 vrouwen in de Amsterdamse gemeenteraad. Waaronder twee sociaal-democratische vrouwen, Liede Eisenlofel-Tilanus en Carry Pothuis-Smit, die:

‘tot de roodste SDAP’sters behooren, die er op hooge hakken rond loopen.’

Het Maandblad voor Vrouwenkiesrecht was natuurlijk wel erg blij met de komst van vrouwen in gemeenteraden.

Wie: Carry Pothuis-Smit
Alternatieve naam: Wilhelmina Carolina Benjamina Pothuis
Geboortedatum: 12 februari 1872
Geboorteplaats: Amsterdam, Nederland
Sterfdatum: 30 augustus 1951
Plaats van overlijden: Amsterdam, Nederland

Het leven en werk van Carry Pothuis-Smit

Carry Pothuis-Smit was de eerste vrouw in de Eerste Kamer. Ze was de dochter van welgestelde Amsterdamse middenstanders. Al jong werd ze via het onderwijs door het socialisme gegrepen.
Als hoofdredactrice van ‘De proletarische vrouw‘ had zij veel invloed in de SDAP. Ze schreef honderden pamfletten en brochures en een boek waarin zij het huwelijk verdedigde. Ze was antimilitariste, die anders dan de meerderheid van haar partij na 1936 bleef vasthouden aan de strijd voor nationale ontwapening. Ze was echtgenote van een Amsterdams raadslid en schoonmoeder van PvdA-politicus Gerard Nederhorst. Toen in 1918 het passief vrouwenkiesrecht werd ingevoerd, stelde Carry Pothuis zich beschikbaar voor de kandidatenlijst van de SDAP. De partij gaf echter de voorkeur aan Suze Groeneweg. Wel kwam ze het volgend jaar met vier andere vrouwen in de gemeenteraad van Amsterdam. Daar streed ze vijf jaar lang voor vrouwenbelangen als badhuizen, consultatiebureaus en kinderbewaarplaatsen. In de periode 1920-1937 was ze lid van de Eerste Kamer voor de SDAP.

Websites:

Publicaties van Carry Pothuis-Smit

  • “Van Olympe de Gouges tot Clara Zetkin. De geschiedenis van het algemeen vrouwenkiesrecht” (1919)
  • Pothuis-Smit, C. en C.F. MacKay-Katz [red.], Wat deden vrouwen met haar kiesrecht? : het algemeen vrouwenkiesrecht in de praktijk,1919-1940. Arnhem: 1946
  • “De vrouw in het maatschappelijk leven” (1927)
  • “Wat deden de vrouwen met haar kiesrecht” (1947)
  • “De verbrande pan” (kinderboek)
  • “De hermiet van Heukelom” Amsterdam: 1926
  • “Zoo kan het huwelijk worden” (1932) (samen met haar man geschreven)

Literatuur over:
– Met enige schroom: pioniers van het lokaal bestuur / Jan de Roos. – Amsterdam : Centrum voor Lokaal Bestuur / Wiardi Beckman Stichting (2000)
– C. Posthumus, “Smit, Wilhelmina Carolina Benjamina” in: – Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland, deel V. (1992)
– P. Rol, ‘Carry Pothuis-Smit: stem van de proletarische vrouw’, in: “Rooie Vrouw” (1988)
– P. Hofland, “Leden van de raad. De Amsterdamse gemeenteraad 1814-1941” in: Jaarboek Winkler Prins (1952)

Archieven:
Archief Atria: Carry Pothuis – Smit: Brief van J.A. van der Molen-de Baan 3 december 1947, hoofdbestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap, betreffende de reactie van Mathilde Wibaut-Berdenis van Berlekom op het volgens haar vergeten aandeel van socialistische vrouwen in een artikel in Vrouwenbelangen.

Delen:

Gerelateerde artikelen