In memoriam: Mieke Schlaman

mieke schlaman in zwarte jas met paarse sjaal met op de achtergrond een muurschildering met voetballende jongen

Foto van Mieke Schlaman door Emi Barendse voor fotoproject VROUWENvanDENHAAG

Op 2 maart 2023 is fotografe en feministe Mieke Schlaman op 76-jarige leeftijd vrij plotseling overleden. Sinds de jaren 70 heeft zij vrouwengeschiedenis gedetailleerd en onvermoeibaar vastgelegd op beeld. De afscheidsbijeenkomst vond plaats op 8 maart in besloten kring.  

Tientallen jaren heeft Mieke Schlaman het leven van vrouwen – jong en oud, op school en op het werk – en hun streven naar verbetering vastgelegd op beeld. “Onzichtbare vrouwen zichtbaar maken”, dat was haar credo. Ze was ook vaak te vinden bij demonstraties en acties voor vrouwenrechten, in haar woonplaats Den Haag, maar ook veelal daarbuiten.  

“De vrouwenzaak zit in mijn DNA. Wij zijn meer dan de helft van de wereldbevolking en wij doen ertoe. Ik wil dat vrouwen serieus genomen worden.”
Bron: Vrouwen van Nu, feb 2019 

Dat opkomen voor vrouwen zat in haar genen. Ze begeleidde ook verschillende vrouwengroepen in Den Haag en was actief in Vrouwenplaza Den Haag. Een autonome organisatie van vrouwen die zich hard maakt voor emancipatie.  

“Want er is nog een wereld te winnen als je kijkt naar betaalbare kinderopvang, gelijke beloning, diversiteit, geweld tegen vrouwen, armoede onder alleenstaande vrouwen en herintreding op de arbeidsmarkt. Verworvenheden dreigen verloren te gaan.”
Bron: Facebook Vrouwen van Den Haag

Beeld van de vrouwenbeweging

Mieke Schlaman heeft een sleutelrol gespeeld in het vastleggen op beeld van de vrouwenbeweging. Veel foto’s uit haar enorme oeuvre zijn gearchiveerd bij Atria.  

“Atria heeft meer dan 2700 foto’s van Mieke Schlaman in het archief, en zij is daarmee een zeer belangrijke fotografe in ons archief. Haar werk toont een oeuvre dat ruim 30 jaar bestrijkt en laat zien dat Mieke zeer gedreven en met een brede blik een belangrijke bijdrage leverde aan de vrouwenemancipatie.”
Flora Vallenduuk, archivaris beeld & geluid Atria 

Bekijk hier alle foto’s van Mieke Schlaman in de collectie IAV-Atria

Lees verder:

Delen: