Veelgestelde vragen CBAA
Hieronder vindt u een lijst met de meest gestelde vragen over het onderzoek ‘Ervaringen van mensen’.
MEEDOEN AAN HET ONDERZOEK 'ERVARINGEN VAN MENSEN'
Hoe kan ik meedoen?
U kunt zich niet meer aanmelden voor het onderzoek.
Ik heb deelgenomen aan het onderzoek. Wat gebeurt er met mijn antwoorden?
De onderzoekers kijken naar de ingevulde vragenlijsten van alle deelnemers. Hierin zoeken zij naar overeenkomsten en verschillen in ervaringen. Van deze antwoorden maken zij samenvattingen, grafieken en tabellen. Deze komen in een rapport voor de commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie.
Ik heb mij aangemeld, maar mijn contactgegevens zijn veranderd. Hoe kan ik een verandering van mijn contactgegevens doorgeven?
U kunt uw gewijzigde contactgegevens doorgeven door te mailen naar ervaringenvanmensen@atria.nl. Vermeld daarbij uw naam zoals u die heeft opgegeven bij uw aanmelding.
OVER HOE ER MET MIJN GEGEVENS WORDT OMGEGAAN
Ik heb deelgenomen aan het onderzoek. Hoe gaat Atria om met mijn (persoonlijke) gegevens/verhaal?
Een integere en vertrouwelijke behandeling van de verhalen en persoonlijke geschiedenissen die ons zijn toevertrouwd heeft voor ons allerhoogste prioriteit. Die integere behandeling houdt onder meer in dat uw gegevens enkel en alleen zijn opgeslagen binnen een beveiligde digitale omgeving, waar alleen de onderzoekers van Atria toegang toe hebben. Deze onderzoekers hebben een geheimhoudingsplicht ten opzichte van deze gegevens. Uw gegevens worden in volledig geanonimiseerde vorm geanalyseerd voor een rapport over de praktijk van afstand en adoptie in Nederland. Dat betekent dat er nooit informatie buiten de beveiligde omgeving terechtkomt waaraan u te herkennen bent.
Wie controleert of Atria vertrouwelijk omgaat met mijn gegevens?
De onderzoekscommissie Binnenlandse Afstand en Adoptie (CBAA) heeft Atria het onderzoek toevertrouwd onder strenge voorwaarden over de omgang met vertrouwelijke gegevens. De commissie controleert of aan deze voorwaarden wordt voldaan. Het onderzoek is getoetst en goedgekeurd door de ethische commissie van de Universiteit Maastricht. Daarnaast houden wij ons aan de Algemene Verordening voor Gegevensbescherming (AVG) van de Rijksoverheid.
Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik mijn deelname intrek?
Als deelnemer kunt u op ieder moment uw deelname aan het onderzoek intrekken, door een e-mail te sturen naar ervaringenvanmensen@atria.nl. Uw gegevens en al uw bijdragen aan het onderzoek zullen in dat geval worden vernietigd. Na het invullen van de vragenlijst ontving u een referentienummer. Dit referentienummer kunt u opsturen als u de door u ingevulde vragenlijst wilt laten vernietigen.
Atria is ook een archief. Wordt mijn verhaal openbaar toegankelijk?
Nee, uw verhaal wordt niet openbaar toegankelijk. Atria heeft van de onderzoekscommissie Binnenlandse Afstand en Adoptie (CBAA) de opdracht gekregen om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de praktijk van afstand en adoptie. De onderzoeksresultaten maken deel uit van een groter project, waarin binnenlandse afstand- en adoptie tussen 1956 en 1984 in kaart wordt gebracht. Uw gegevens zullen in volledig geanonimiseerde vorm worden geanalyseerd voor een rapport over de praktijk van afstand en adoptie in Nederland.
OVER MIJN INGESTUURDE VERHAAL
Wat gebeurt er met het verhaal dat ik heb opgestuurd?
Wij anonimiseren alle verhalen die zijn ingezonden. Dat betekent dat wij uw naam en informatie waaraan u te herkennen bent weghalen. De opgestuurde verhalen worden vervolgens meegenomen in het onderzoek. Dat betekent dat wij alle verhalen samennemen en kijken welke overeenkomsten en verschillen wij zien in de verhalen van deelnemers. Van deze overeenkomsten en verschillen maken wij samenvattingen. Deze komen in een rapport voor de commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie.
Krijg ik mijn per post opgestuurde verhaal terug
Nee. Zodra wij uw verhaal via de post ontvingen, hebben wij deze direct gedigitaliseerd en in onze beveiligde omgeving opgeslagen. Om privacyredenen moesten wij de papieren versie hierna direct vernietigen.
OVERIG
Wat is het doel van het onderzoek Ervaringen van mensen?
In het deelonderzoek Ervaringen van mensen verzamelt Atria persoonlijke ervaringen van mensen die te maken kregen met afstand en adoptie tussen 1956 en 1984. Zo kunnen we een antwoord geven op de vraag van de commissie: Hoe hebben de betrokkenen de gebeurtenissen ervaren in die periode en later in hun leven? Meer informatie vindt u op de website van de commissie
Het meedoen aan dit onderzoek roept emoties op bij mij. Waar kan ik terecht voor een luisterend oor?
Het kan zijn dat dit onderzoek bij u emoties of stress geeft. Het kan dan belangrijk zijn hierover verder te praten. Slachtofferhulp Nederland helpt mensen hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. De commissie heeft met deze organisatie aparte afspraken gemaakt over het bieden van nazorg en een luisterend oor aan betrokkenen bij afstand en adoptie. U kunt hen bereiken door te mailen naar binnenlandseafstandenadoptie@slachtofferhulp.nl, vermeld daarbij het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.
In dit nazorggesprek luistert een beroepskracht zonder oordeel. De medewerker geeft geen informatie door aan de commissie.
Hoe word ik op de hoogte gehouden over het onderzoek van de commissie?
Wilt u op de hoogte gehouden worden van het volledige onderzoek van de Commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie? Meld u dan aan voor het bulletin van de commissie door te mailen naar bulletin@cbaa.nl
Ik heb een klacht
Wat vervelend om te horen dat u niet tevreden bent. We hebben de aanmeldprocedure en de vragenlijst uitgebreid besproken met de commissie, andere onderzoekers en belangengroepen. U kunt uw klacht sturen naar ervaringenvanmensen@atria.nl. Wij zullen uw klacht bespreken binnen het onderzoeksteam en met de Commissie en u via e-mail voorzien van een reactie.
Ik heb een andere vraag
Staat uw vraag hier niet tussen? U kunt contact opnemen met het onderzoeksteam door een e-mail te sturen naar ervaringenvanmensen@atria.nl
Heeft uw vraag betrekking op het overkoepelende onderzoek naar binnenlandse afstand en adoptie of een van de andere deelonderzoeken, kunt u terecht op de website van de CBAA