‘Waarom ik dit boek schrijf’

parel uit de collectie waarom ik dit boek schrijf - pagina

Toby Vos, geboren in 1918, is tekenares en schrijfster van onder andere kabouterboekjes en rubrieken in verschillende bladen. Ze illustreerde schoolboeken en publiceerde enkele korte verhalen.
En schreef het boek ‘Waarom ik dit schrijf‘.

Ze begon in 1944 met haar geïllustreerde dagboeken, waarin zij haar belevenissen vastlegde van de Hongerwinter tot na de bevrijding. Die belevenissen stonden in verband met haar werk in de illegaliteit. Zij was koerierster bij de zogenoemde Paroolgroep en vervalste voor hen persoonsbewijzen en ‘Ausweise’. Het werk vond plaats in haar huis in de Rozenstraat te Amsterdam.

Atria heeft een grote collectie egodocumenten van vrouwen. De laatste decennia is de waardering van egodocumenten als historische bron steeds groter geworden (bijvoorbeeld voor onderzoek naar het dagelijks leven van gewone mannen en vrouwen, sociale netwerken, het kind, de werking van sekse, de taal). In het kader van het project ‘Erfgoed van de oorlog’ van het ministerie van VWS zijn alle dagboeken die over de tweede wereldoorlog gaan gedigitaliseerd.

Delen:

Gerelateerde artikelen