Gendergeschiedenisdag 2021

  • Locatie: Universiteit Utrecht/Online
  • Datum:
  • Tijd: 14:00
  • Type: Evenement
29 okt Gendergeschiedenisdag 2021

Wie behoren er tot de geschiedenis van de vrouwenbeweging? Hoe gaan we om met ‘foute’ feministen? En waarom denken we nog steeds in termen van golven als het over feminisme gaat?

Tijdens de Gendergeschiedenisdag op vrijdag 29 oktober verkennen we aan de Universiteit Utrecht nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.

In korte pitches worden de huidige ontwikkelingen binnen gender- en vrouwengeschiedenis aan de Universiteit Utrecht besproken. De keynote lezing wordt gegeven door Sophie van den Elzen, die in haar promotieonderzoek laat zien hoe de vroege vrouwenbeweging strategisch gebruik maakte van vergelijkingen met de strijd tegen de slavernij. Het nieuwe themanummer van Historica wordt gepresenteerd door gastredacteur Margit van der Steen. In een afsluitende paneldiscussie gaan we in gesprek over nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.

Aansluitend op dit programma zal dit jaar voor de negentiende keer de Johanna Naberprijs worden uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500,- euro en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Programma

14:00 Welkom
14:10 Utrecht Uitgelicht met o.a. Anita Ramcharan, Lulu Helder, Rachel Gillet en Marijke Huisman
15:00
Keynote lezing van Sophie van den Elzen
15:30
Paneldiscussie met o.a. Berteke Waaldijk, Nancy Jouwe en Amarens Eggeraat
16:30
Uitreiking Johanna Naberprijs o.l.v. Geertje Mak
17:00
Afsluiting

Het volledige programma zal live te volgen zijn via de livestream. Overige sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

De Gendergeschiedenis wordt georganiseerd door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG).

Sprekers

  • Mineke Bosch is voorzitter van de VVG, vereniging voor gendergeschiedenis
  • Anita Ramcharan doet haar promotieonderzoek aan de Utrecht Universiteit over “Een cultuur vol liederen of liedkunst vol cultuur; de positie van de vrouw in Hindoestaanse liedteksten”.
  • Lulu Helder is docent Burgerschap en Nederlands bij ROC van Amsterdam. In haar pitch gaat Lulu Helder in op het boek Slavernij en de stad Utrecht dat in juli 2021 uitkwam en waar zij een bijdrage voor schreef. De spiegel met geschiedenissen die we voor elkaar vormen, en onderwerpen als onzichtbaarheid en toe-eigening komen daarbij aan bod.
  • Marijke Huisman is universitair docent Publieksgeschiedenis, Educatie en Burgerschap aan de Universiteit Utrecht. In haar pitch gaat Marijke in op boekhandel Savannah Bay, ‘Women in Print’ en feministische herinneringscultuur.
  • Rachel Gillett is een Assistant Professor in Cultural History aan de Universiteit Utrecht. In haar pitch zal Rachel Gillett ingaan op de ‘Decolonisation Group’ van de Universiteit Utrecht, waar zij medeoprichter van is.
  • Sophie van den Elzen is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht, en verdedigde dit jaar haar proefschrift Antislavery in the Transnational Movement for Women’s Rights, 1832-1914: A Study of Memory Work
  • Margit van der Steen is historicus en zakelijk directeur landelijke Onderzoekschool Politieke Geschiedenis
  • Berteke Waaldijk is historicus en hoogleraar Taal- en cultuurstudies in de Faculteit Geesteswetenschappen van Universiteit Utrecht. Ze doet historisch onderzoek naar de geschiedenis van sekse, cultuur en burgerschap.
  • Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkte 20+ jaar in de NGO sector als projectmanager, directeur en curator op het snijvlak van vrouwenrechten, transnationale bewegingen en kunst, cultuur & erfgoed.
  • Amarens Eggeraat is journalist en schrijver bij o.a. VICE Nederland.
  • Geertje Mak is historicus en bijzonder hoogleraar gendergeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden

Het programma zal live uitgezonden worden vanuit de Universiteit Utrecht en is te volgen via een livestream. Wil je er fysiek bij zijn? Er zijn nog beperkte plekken beschikbaar in de zaal. Stuur hiervoor een mailtje naar pr@atria.nl. Hieronder kan je je aanmelden voor de livestream:

Delen: