De Naaikrans #4: Handwerken, mythologie & spiritualiteit

  • Locatie: Atria/Online
  • Datum:
  • Tijd: 19:30
  • Type: Evenement
7 apr De Naaikrans #4: Handwerken, mythologie & spiritualiteit

Wist je dat heksen vaak werden afgebeeld met spintollen en spinrokken in hun hand omdat daar magische krachten aan werden toegedicht? En dat textiel met medicinale planten werd geverfd? Is handwerken het nieuwe mediteren? Kunnen we door te handwerken onze wereld hertoveren?

De Naaikrans, georganiseerd door de Feministische Handwerk Partij i.s.m. Atria, is een studiebijeenkomst, een spa-ervaring en een naaikransje ineen. In deze vierde aflevering van de vijfdelige serie onderzoeken we al lezend, sprekend en reparerend de spirituele dimensie van handwerken. En we ontwarren de verborgen geschiedenissen van vrouwen en handwerken in de mythologie.

Let op: Vanwege de huidige coronamaatregelen zal deze aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden. De ticketverkoop sluit 3 uur voor aanvang van de aflevering, dan zullen we ook de link voor de online omgeving versturen.

Koop ticket

In de Griekse Odyssee van Homerus rekt Penelope de tijd terwijl ze wacht op haar geliefde Odysseus, door overdag te weven en haar weefsel ’s nachts weer uit te halen. Haar stille werk is ook een list waarmee ze andere aanbidders buiten de deur houdt. Mythen en sprookjes staan vol verwijzingen naar handwerk. Deze zijn doorgaans verbonden aan de vrouwelijke bijrol, niet aan de heroïsche mannen die de hoofdrol spelen. Toch lijkt handwerken universeel een belangrijke functie te hebben in het zoeken van antwoorden naar grote vragen en het uitdrukken van diepe ervaringen.

In De Naaikrans #4 kom je van alles te weten over vrouwen en handwerken in sprookjes en mythen en hoe handwerken ons in verbinding kan stellen met diepe intuïties en oerkrachten. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Sprekers zijn o.a. kunstenaar en mede-initiatiefnemer van de Feministische Handwerk Partij Emmeline de Mooij (talk). Andere sprekers worden binnenkort bekend gemaakt. De handwerktechniek in deze aflevering van De Naaikrans wordt gedemonstreerd door Saskia van Drimmelen, mode-ontwerper en onderzoeker van oude handwerktechnieken. Performancekunstenaar, handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten Janneke Raaphorst verzorgt een reparatie-meditatie. Een bijzondere rol is weggelegd voor een tekst. Meer info volgt.

Alle genders zijn welkom!

Demonstratie reparatietechniek

Neem je eigen hand- of herstelwerk mee! In elke aflevering van De Naaikrans wordt een reparatie techniek gedemonstreerd. Je hoeft geen ervaring te hebben met naaien: we gaan het samen oefenen. Heb je geen eigen handwerk? In De Naaidoos kun je ter plekke naald, draad en oefenlapjes vinden.

De handwerktechniek in deze vierde aflevering van De Naaikrans wordt gedemonstreerd door modeontwerper Saskia van Drimmelen. Met modecollectief Painted Series blaast zij oude handwerktechnieken nieuw leven in. Ze is mede-initiator van Golden Joinery, een ‘nieuw’ modemerk en voorloper in de internationale trend van ‘visible mending’.  Doordat deelnemers van Joineries hun eigen dierbare kapotte kleding repareren met ‘goud’ ontstaat een collectie met zichtbare gouden littekens. De reparatietechniek die zij gaat demonstreren heet Boro.

Talk door Emmeline de Mooij

Een korte lezing wordt gegeven door Emmeline de Mooij. Zij is kunstenaar en maakt in haar werk gebruik van installatie, performance, sculptuur, textiel en video. Zij onderzoekt de mechanismen achter de lage status van zorg in de samenleving, zoals de onevenredige belasting van vrouwen in betaald en onbetaald zorgwerk. Daarnaast verkent zij met haar werk speculatieve scenario’s die een alternatief bieden voor het dominante ideaal van de mens als onafhankelijk en unitair wezen. Steeds weer onderzoekt ze de mogelijkheid om een verloren gegane eenheid tussen de mens en zijn omgeving te herstellen, vanuit de erkenning van het interrelationele karakter van het mens-zijn: belichaamd, ingebed en in symbiose met andere levensvormen.

Sprekers panel

Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Reparatie-meditatie

Een reparatie-meditatie wordt verzorgd door performance- en textielkunstenaar Janneke Raaphorst. Janneke Raaphorst is o.a. handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten.

Moderator

Gian van Grunsven is maker, journalist en presentator. In haar artistiek-journalistieke projecten onderzoekt ze thema’s caleidoscopisch: artistiek, sociaal-maatschappelijk, wetenschappelijk, filosofisch en spiritueel. Zeven jaar lang stonden de meesten van haar programma’s in het teken van (vrouwelijke) seksualiteit en de verbinding met ons lichaam. In het najaar van 2020 onderzocht ze binnen Radio Futura bij Theater Frascati de rol van kunst in deze snel-veranderende wereld (machtsverschuivingen, klimaatcrises, de onrust van de pandemie). “In De Naaikrans komen mijn interesses naar lichamelijkheid en maatschappijanalyse samen met mijn ontluikende nieuwsgierigheid naar vrouwencirkels. En misschien leer ik ook nog naaien.”

Locatie en tijdstip

Vanwege de huidige coronamaatregelen zal deze aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden.

19:20 inloop
19:30 start programma

Het programma duurt tot 21.30 uur.

Tickets online deelname

Door de huidige coronamaatregelen en de onzekerheid rondom de mogelijkheden voor evenementen in de toekomst zetten wij in op een volledig online evenement. Een ticket voor online deelname kost € 4 excl. administratiekosten van YourTicket Provider.

De ticketverkoop sluit 3 uur voor aanvang van de aflevering, dan zullen we ook de link voor de online omgeving versturen.

Koop ticket voor online deelname

Over de Feministische Handwerk Partij

De Feministische Handwerk Partij (FHP) is een politieke feministische kunstenaarsbeweging die zich bezighoudt met studeren, repareren, spreken, oplappen, ontleren en verstellen. Zij ontwikkelt een onspectaculair doorlopend tegenverhaal in de vorm van verschillende performatieve acties en workshops en wil met haar activiteiten een hogere waardering van zorg, onderhoud en reparatie verwezenlijken. Tijdens hun bijeenkomsten laten zij handwerken en studeren volledig door elkaar heen lopen. Daarmee willen zij de diepgewortelde neiging tot een hiërarchische scheiding tussen lichaam en geest (waarbij de geest boven de materie gesteld wordt) ‘ontleren’. Door zowel binnenshuis als in de openbare ruimte (van buurthuis tot boardroom) op een belichaamde manier te spreken, ontwikkelt de FHP samen met de deelnemers van de bijeenkomsten een alternatieve manier van werken, maken en spreken.

De FHP is een initiatief van Emmeline de Mooij en Margreet Sweerts.

Mede mogelijk gemaakt door

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het BankGiro Loterijfonds.

Serie De Naaikrans

De Naaikrans is een vijfdelige serie. Andere afleveringen vinden plaats op 3 februari, 24 februari, 17 maart, 7 april en 28 april. Kijk op de overzichtspagina voor meer informatie over De Naaikrans.

Beeld: Viviane Sassen.

Delen: