Expertmeeting gemeentepolitiek & genderstereotypering
Welke handvatten heeft een lokaal politicus nodig om genderstereotypering in beleid en regelgeving te herkennen en hoe ga je hier vervolgens mee om?
Op uitnodiging van de Nederlandse Vrouwen Raad en Atria deelden lokale politici uit diverse regio’s hun ervaringen en brainstormden ze over diverse vragen rondom dit thema. De uitkomsten van deze bijeenkomst nemen we in de ontwikkeling van een training voor de gemeentepolitiek. Deze training wordt in 2021 aangeboden.
Genderstereotypering in beleid
In het eerste deel van de bijeenkomst gaf Froukje Gaasterland, senior beleidsmedewerker bij Atria, een presentatie over genderstereotypering in beleid. Een voorbeeld dat zij noemt is de Amsterdamse Aanpak Statushouders, die zich richt op het begeleiden van statushouders naar werk. Toen uit onderzoek bleek dat vrouwelijke statushouders minder vaak werken dan mannelijke statushouders en vaak uit het zicht verdwenen, is de aanpak aangepast. De belemmeringen van vrouwen naar de arbeidsmarkt zijn in kaart gebracht. En alle klantmanagers volgen nu een training voor gender- en cultuursensitief werken. Zo wordt het stereotype doorbroken dat vrouwelijke statushouders minder bereid zouden zijn om te werken en liever willen zorgen. Meer voorbeelden kun je lezen in het rapport Gendersensitief beleid: illustratieve voorbeelden.
“Meisje, ben je wel ervaren genoeg?”
Sophie Heesen, raadslid sinds haar 18e in Gouda, sprak op de expertmeeting over haar eigen ervaring. Dat vrouwen minder vertegenwoordigd zijn in de politiek, komt volgens Heessen onder andere door genderstereotypering. Zij krijgt daar ook zelf mee te maken. Regelmatig krijgt ze de vraag: ‘Meisje, ben je wel ervaren genoeg?”
Genderscan en andere ideeën
In het tweede deel van de bijeenkomst brainstormde iedereen in groepjes over diverse vragen rondom het herkennen van genderstereotypering in wet- en regelgeving. Verschillende best practices werden gedeeld. De juiste vragen stellen, tools als een genderscan en ideeën als een online ‘genderleger’ kwamen voorbij.
Lees hier het uitgebreide verslag van de bijeenkomst van 19 februari 2020
Vorig jaar organiseerde de Nederlandse Vrouwen Raad en Atria in het kader van Werk. en.de Toekomst een eerste expertmeeting voor landelijke politici over de beeldvorming van politici en de rol van genderstereotypering daarin. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat politici graag handvatten willen om genderstereotypering in de politiek tegen te gaan.
Werk.en.de Toekomst
Het strategisch partnerschapWerk.en.de Toekomst zet zich in voor het doorbreken van genderstereotypering in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en het verbeteren van de mogelijkheden om werk, zorg en leren met elkaar te combineren.
Zij in de politiek
In de rubriek Zij in de politiek krijgen vrouwelijke politici het woord. Op welke successen zijn ze trots? Hoe gingen zij om met obstakels in hun carrière? En hebben ze nog een gouden tip voor vrouwen met politieke ambities?