Uit onze collectie: de vrouw en de fiets
Aletta Jacobs was natuurlijk niet de enige vrouw die per fiets bijzondere reizen heeft gemaakt. Evenmin zijn de feuilletons over hun fietstocht door Noord-Engeland en Schotland het enige wat Atria in haar collectie heeft over vrouwen en fietsen. Het roerige leven van Alfonsina Strada; de enige vrouw die ooit de Giro reed vertelt het verhaal van bijzondere Giro d’Italia. In het Italië van 1924 kregen vrouwen voortdurend van anti-feministische vertegenwoordigers van het fascisme te horen dat ze thuis moesten zitten en kinderen moesten baren. Toch schreef Alfonsina Strada zich in voor de Giro d’Italia en reed samen met de mannen de tour helemaal uit. Het boek neemt je bijna honderd jaar terug in de tijd naar een totaal ander wielrennen. Het wezen blijft hetzelfde, namelijk de liefde en de bezetenheid voor de wielersport.
Een ander voorbeeld is Annie Londonderry. De ingrediënten voor haar verhaal zijn één vrouw, één fiets en een onvergetelijke reis. In Annie Londonderry’s Extraordinary Ride; Around the world on two wheels wordt een portret geschetst van Annie en haar bijzondere fietstocht. Met een fiets, een revolver, extra ondergoed en de droom van vrijheid stapte ze in 1894 op de fiets. Ze maakte een indrukwekkende reis rond de wereld zonder een cent op zak te hebben. Ze startte in Amerika, fietste via Europa en Afrika door Azië en nam in Japan weer de boot richting Amerika. Annie was een bijzondere vrouw die door haar reis uitgroeide tot een symbool voor gelijkheid voor vrouwen.
Nederlands trots is natuurlijk Leontien van Moorsel. Over haar is het boek Gedroomd wielrennen; de carrière van Leontien van Moorsel geschreven. Ze is het toonbeeld van wilskracht en een sterke vrouw die terug is gekomen uit een diep dal. Al op haar vijftiende werd ze voor het eerst Nederlands kampioen. Ze heeft de grenzen van haar sport verlegd, maar kwam er ook achter dat sommige grenzen in haarzelf zaten. De geest heeft het lichaam haar wil opgelegd. Hoe hoog was de prijs van haar succes? En hoe kreeg ze het voor elkaar om ondanks de vernietigende anorexia topprestaties te leveren. In deze biografie wordt een levendig portret geschetst van de ‘gezellige Brabantse meid’.
Wat we ons vandaag de dag totaal niet zouden kunnen voorstellen is de fietstocht die Dervla Murphy ondernam in 1963. Ze kreeg al op haar tiende een fiets en een atlas voor haar verjaardag, maar ze zou zich op haar eenentwintigste volledig bevrijden van alle verplichtingen. In één van de strengste winters in tijden pakte ze de fiets en vertrok vanuit Dunkirk in Ierland richting India. Tijdens haar reis hield ze een dagboek bij terwijl ze door Perzië, Afghanistan en over de Himalaya’s via Pakistan naar India fietste. Onderweg was ze een interessante verschijning, maar dat was slechts een van haar minste zorgen. Stormen in de bergen en een weg vinden door het sneeuwlandschap waren flinke uitdagingen. Het is bewonderingswaardig hoe deze vrouw alle fysieke problemen heeft weten te overwinnen en onderweg scherpe observaties maakte. Dit maakt haar boek Full Tilt; Ireland to India with a Bycicle de moeite waard om te lezen.
Deze boeken zijn slechts een kleine greep uit de collectie van Atria op het gebied van fietsen. Zo zijn er ook dichtbundels zoals Ik fiets door het leven, op het zadel des tijds van Marijke Boon. Of wetenschappelijke onderzoeken als ‘Wat men ook zegt, zij fietsen toch?’ De betekenis van de fiets op het gebied van sport, vervoer, recreatie en emancipatie voor de Nederlandse vrouw tot 1940. Ook hebben we de ultieme gids voor vrouwelijke wielrenners Women Cyclist, waarin professionele wielrenners van wereldklasse hun expertise delen. Dit gaat van de advisering over de beste fiets tot het perfectioneren van je fietstechniek. Kom binnenkort eens langs en ontdek de bijzonder uitgebreide collectie van Atria.
Dit is het drieëntwintigste en laatste deel in de serie Tour d’Aletta