Flamboyant

parel uit de collectie affiche van flamboyant

In 1986 richtten zwarte vrouwen in Amsterdam Flamboyant op. Een ontmoetingscentrum met bibliotheek en documentatiemateriaal voor en over zwarte en migrantenvrouwen. Flamboyant: een prachtige naam, een prachtige bloem en een prachtig affiche.

Gemis aan belangrijke informatie

Op de Winteruniversiteit in 1983 constateerden zwarte vrouwen een gemis aan voor zwarte vrouwen belangrijke informatie. De beschikbaarheid werd als een noodzakelijk onderdeel gezien van de emancipatie. Flamboyant werd in 1986 opgericht om landelijk uitwisseling te stimuleren van kennis, informatie en ervaringen van en onder alle zwarte en migrantenvrouwen in Nederland. Flamboyant bestond uit een bibliotheek en documentatiecentrum. Daarnaast werden er studiedagen, lezingen en culturele bijeenkomsten georganiseerd. Bovenstaand affiche kondigt een forumdiscussie aan over wat het emancipatiebeleid zwarte en migrantenvrouwen te bieden heeft. Hierop zie je de rode bloembladeren van de flamboyant, een tropische plant van Madagaskar.

Inzicht in activiteiten van Flamboyant

Ongeveer 3 keer per jaar verscheen er een nieuwsbrief. Voor de Black Achievement Month 2018 licht curator, onderzoeker en schrijver Chandra Frank ze uit in een blog:

De nieuwsbrieven van Flamboyant zijn boeiende archiefstukken die inzicht geven in de activiteiten die de organisatie ondernam. Er waren cursussen zoals ‘Positie Zwarte Vrouwen in Nederland/Racisme’, zwarte literatuur workshops onder leiding van Audre Lorde, politieke bijeenkomsten met ANC vrouwen zoals Ellen Kuzwayo, en vergaderingen over de belangen van sekswerkers van kleur. Veel van deze onderwerpen en discussies zijn nog altijd relevant in Nederland.

De overheidssubsidie werd in 1990 stopgezet. Een aantal enthousiaste vrouwen wilden op vrijwillige basis de kar verder trekken en het zwarte en migrantenvrouwencentrum ZAMI ontstond. Het archief van Flamboyant bevat o.a. ingekomen stukken 1983-1990 en stukken betreffende het congres Racisme, Sexisme en Klassisme 1986, 1988.

Sinds de jaren 90 van de 20e eeuw zijn in het project Onderbelicht archieven en collecties verworven van en over vrouwen met diverse etnisch-culturele achtergronden. Archieven en collecties zijn aangevuld op onderwerpen als gender en etniciteit, koloniale verhoudingen en racisme in de samenleving.
Zie ook: Angela Davis werpt licht op Onderbelicht

Delen:

Gerelateerde artikelen