Westerdijkjaar: 100 jaar vrouwelijk hoogleraarschap

nieuws Westerdijkjaar: 100 jaar vrouwelijk hoogleraarschap

100 jaar geleden, op 10 februari 1917, spreekt Johanna Westerdijk haar oratie uit als buitengewoon hoogleraar in de ziekteleer der planten. Zij is de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland.

2017: Westerdijkjaar

Het jaar 2017 staat in het teken van 100 jaar vrouwelijk hoogleraarschap. Met het ‘Westerdijk’-jaar staan verschillende organisaties, waaronder KNAW, Centraal Bureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW), Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht en Atria, stil bij de verdiensten van Johanna Westerdijk voor de wetenschap en de positie van vrouwen in de wetenschap.

Bijdrage Atria

Atria vindt het belangrijk om verhalen van vrouwelijke hoogleraren vast te leggen, als bron voor toekomstig onderzoek. Daarom realiseren we in 2017 een Oral history project waarin we 5 Nederlandse vrouwelijke hoogleraren die met emeritaat zijn hun verhaal laten vertellen.

Westerdijk-archief

Atria beschikt over een grote collectie foto’s, onder andere afkomstig uit de fotoalbums van Johanna Westerdijk die zich in het Westerdijk-archief bevinden. Het archief bevat o.a. schoolrapporten en schoolschriften, stukken betreffende Westerdijks studie, promotie en werk, feestliederen, gedichten, stukken betreffende studiereizen en congresbezoek, foto’s, fotoalbums, glasplaatjes en stukken betreffende haar overlijden.

Delen:

Gerelateerde artikelen