Abortusactiviste Rebecca Gomperts

in het nieuws Rebecca Gomperts Copyrights: Jitske Schols voor Time

De Nederlandse arts en abortusactiviste Rebecca Gomperts is deze week opgenomen in de lijst met de 100 invloedrijkste mensen van het Amerikaanse tijdschrift Time, in de categorie ‘Pioniers’. “In deze tijd van angst en onzekerheid is Gomperts een baken van hoop, die opkomt voor het principe dat veilige abortus een mensenrecht is”, aldus Cecile Richards namens Time. Gomperts zelf gaf een reactie aan de NOS:

“Het betekent heel veel voor het onderwerp waar ik al 20 jaar voor strijd, namelijk het recht van vrouwen om zelf op een veilige manier een abortus te doen.”

Voor een veilige abortus wereldwijd

Rebecca Gomperts strijdt met Women on Waves al sinds 1999 voor abortus overal ter wereld. Women on Waves heeft als doel veilige abortus en het recht op mentale en lichamelijke autonomie te bevorderen door seksuele gezondheidszorg aan te bieden en publieke bewustwording te creëren. De abortusboot Aurora vaart, op uitnodiging van lokale vrouwenorganisaties, met een mobiele abortuskliniek op een schip naar landen waar abortus illegaal is. Met het schip kan veilige, legale en professionele medische abortus worden gegeven op internationale vaarwateren. In 2001 ging Women on Waves op hun eerste missie naar Ierland, lees hier hoe die missie eruit zag van dag tot dag.

Corona en gender

In 2005 werd daarnaast Women on Web opgericht, een online en legaal systeem die vrouwen over de hele wereld helpt om toegang te krijgen tot een veilige medische abortus. Zoals het Parool schrijft: “Volgens Gomperts is de online hulverlening juist nu, in coronatijd, onmisbaar. “We kunnen nu geen expedities doen met de boot, terwijl veel vrouwen in de problemen zijn geraakt door corona. In april kregen we de eerste verzoeken binnen van vrouwen uit Nederland die niet naar een abortuskliniek konden, omdat ze in quarantaine moesten of omdat ze thuis zaten met een controlerende partner.

Niet alleen het archief van Women on Waves ligt bij Atria, ook heeft Atria meerdere interviews en gesprekken met Rebecca Gomperts opgenomen in de collectie. Zo vertelt ze in een gesprek met Opzij over o.a. haar kinderen, haar loopbaan en de documentaire Vessel: “De abortusboot heeft me veel gekost. Toch blijf ik gemotiveerd.”. In 2009 had ze een gesprek met Margriet van der Linden in de serie Wereldvrouwen over haar motivatie om zich in te zetten voor het recht van elke vrouw om te beschikken over haar lijf en leven en de politieke ontwikkelingen omtrent abortus.

Boeken over abortus

Andere boeken over abortus in onze collectie:

Delen:

Gerelateerde artikelen