Peggy Brandon eerste Surinaams-Nederlandse museumdirecteur

Peggy Brandon eerste Surinaams-Nederlandse museumdirecteur

Peggy Brandon is de eerste museumdirecteur in Nederland van Surinaamse afkomst. Ze is directeur geweest van het Siebold Huis, het Japans museum in Leiden.

Peggy Brandon is in 1960 geboren in Suriname en komt op jonge leeftijd naar Nederland. Het feminisme krijgt ze met de paplepel ingegoten. Zij wordt opgevoed met de gedachte dat er geen dingen zijn die vrouwen niet kunnen doen. Al heel vroeg ontwikkelt zij een liefde voor lezen en Suriname. Van haar moeder krijgt zij een bundel van schrijver Bertus Aafjes, die over een Japanse rechter van de 17e eeuw schrijft. En zo onstaat haar derde liefde; de Japanse cultuur.
Na eerst Rechten te hebben gestudeerd, kiest ze tenslotte voor Japonologie met onder andere Communicatie als bijvak. Deze vakkencombinatie leidt tot een baan bij een marketingbureau. Daarna werkt zij op de afdeling Fondsenwerving en Communicatie van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Zij werkt daar onder andere mee aan het opzetten van de tentoostelling ‘Slavenroute’ in 2003.
Op 11 april 2004 wordt ze directeur van het Siebold Huis, het Japans museum in Leiden. Ze is daarmee de eerste museumdirecteur in Nederland van Surinaamse afkomst.

Delen:

Gerelateerde artikelen