Oprichting Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN)

marokkaanse vrouwen vereniging nederland - mvvn

Op 19 mei 1982 is de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland opgericht. Een zelforganisatie van en voor Marokkaanse vrouwen.

Een groep Marokkaanse vrouwen besluit in 1982 een eigen organisatie op te richten. Zij zijn ontevreden met de situatie binnen het Steunkomitee Marokkaanse Vrouwen, dat in 1977 is opgericht op initiatief van de Stichting Buitenlandse Werknemers in Amsterdam.
Van te voren stuiten de plannen hiervoor bij de Marokkaanse gemeenschap op grote weerstand en kritiek. Veel belangrijker vindt men het op te komen voor de belangen van Marokkanen in het algemeen. Het accent moet vooral liggen op de positieversterking van Marokkaanse migranten. Ondanks deze belemmeringen blijkt de Marokkaanse Vrouwen Vereniging (MVVN) toch al snel in een grote behoefte te voorzien. Met de behartiging van de belangen van de Marokkaanse vrouwen als centraal doel weet de vereniging het vertrouwen te winnen van velen Marokkaanse vrouwen.
De MVVN manifesteert zich vooral op het terrein van het Marokkaanse familierecht, bijvoorbeeld op het gebied van echtscheiding. Marokkaanse vrouwen vallen, ook in Nederland, formeel onder het Marokkaans familierecht. Daardoor worden in Nederland uitgesproken echtscheidingen niet erkend. Fenna Ulichki (1969), sinds 1998 voorzitter van de MVVN, lobbyt al heel lang bij de Nederlandse overheid voor diplomatieke druk op de Marokkaanse regering om het familierecht in Marokko te wijzigen.

Bron:
Marokkaanse vrouwen in Nederland / Khadija Arib, Essa Reijmers. (1992)
Ter inzage bij de bibliotheek van Atria.

Delen:

Gerelateerde artikelen