Studente Antje van Kerckhove wint Johanna Naberprijs 2022

Studente Antje van Kerckhove wint Johanna Naberprijs 2022

Wij feliciteren Antje van Kerckhove met de Johanna W.A. Naberprijs 2022! De winnende scriptie is ‘Slachtoffers van onwetendheid’, over de kennisverspreiding van het DES-hormoon in België sinds 1971. De Johanna Naberprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Atria en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG). Antje wint een bedrag van 500 euro en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

De masterproef van Antje van Kerckhove trof de jury door een zeldzaam geslaagd gecombineerd gebruik van zowel schriftelijke als orale bronnen, om een uiterst complex probleem in kaart te brengen. Hoe kon het dat in België – nog veel sterker dan in andere landen, zoals onder meer Amerika en Nederland – de kennis over DES zo gering was? Het concept ‘agnatologie’ werd daarbij in de hele scriptie als analytische kern gebruikt: de vraag hoe niet kennis, maar juist het ontbreken van kennis, was georganiseerd.

Juryleden Geertje Mak, Henk de Smaele en oud-winnaar David van Oeveren beschreven: “DES dochters staan centraal, maar ook gynecologen, DES moeders en zelfhulp-organisaties zijn aan het woord. Gender-theoretisch is het zogenaamde ‘moederschaps-mandaat’ de verbindende factor: hoe heeft het (maatschappelijk historisch gepromote) moederschaps-ideaal op allerlei emotionele en praktische fronten doorgewerkt op praktijken van medicatie, hulp zoeken bij medische experts? Hoe verliepen gesprekken hierover tussen DES-moeders en DES-dochters, wat maakte dat die gesprekken wel of juist niet plaatsvonden? Wanneer en hoe konden zelforganisaties of buitenlandse kennis beter tot Vlaanderen doordringen?”

Over de Johanna Naberprijs

De Johanna Naberprijs voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis aan Nederlandse en Vlaamse universiteiten is dit jaar voor de 20e keer uitgereikt. Kim Bootsma presenteerde tijdens de prijsuitreiking op de Historicidagen op 27 augustus het juryrapport waarna de winnaar bekend werd gemaakt. Het doel van de Johanna Naberprijs is het bevorderen van onderzoek op het gebied van vrouwen- en gendergeschiedenis.

Delen:

Gerelateerde artikelen